Onderhoudsplan voor dorpshuizen

west betuwe • De gemeente West Betuwe heeft in overleg met vijftien dorpshuizen een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan op (DMOP) opgesteld. Voor deze dorpshuizen wordt een fonds Steengoed in het leven geroepen. Voor deze dorpshuizen wordt daarmee duidelijk wanneer en met welke uitgaven beheer en onderhoud gepaard gaan. In het fonds Steengoed wordt jaarlijks een bedrag gestort van 112.000 euro.

De dorpshuizen die in aanmerking komen voor gelden uit het fonds zijn De Schakel in Acquoy, Ons Eigen Gebouw in Buurmalsen, De Heerlijkckheyt in Gellicum, dorpshuis Meteren, De Betuwepoort in Rhenoy, Albertine in Rumpt, dorpshuis Tricht, Eendracht Maakt Macht in Asperen, Dorpshuis De Poort in Herwijnen, De Krakeling in Heukelum, De Koels in Vuren, De Biskamp in Hellouw, de Toevershof in Varik en De Koeldert in Waardenburg.

De gemeente heeft ook een DMOP opgesteld voor de drie dorpshuizen die in eigendom zijn van de gemeente. Alle 21 dorpshuizen in de gemeente komen overigens in aanmerking voor een subsidie Vitale dorpshuizen. Het doel van de subsidie is het bevorderen van activiteiten die gericht zijn op de leefbaarheid en de sociale cohesie in de kernen. Daarnaast komen zeven dorpshuizen en drie multifunctionele centra in aanmerking voor een zogenaamde 'klokurenvergoeding' voor beheer en onderhoud van een sportvoorziening.


Online Duurzame huizenroute

vijfheerenlanden • Een comfortabel en energiezuinig huis is extra belangrijk nu mensen meer tijd in huis doorbrengen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Via de Duurzame Huizen Route, die tot 15 december duurt, delen meer dan 1600 woningeigenaren hun ervaringen met duurzaam wonen. Via een videoverbinding laten ze zien hoe ze hun woning duurzamer maakten en gaan ze met bezoekers in gesprek. Inschrijven voor een online bezoek of zelf een verhaal delen kan via duurzamehuizenroute.nl. De Duurzame Huizen Route is een platform vol met ervaringsverhalen over duurzaam wonen. De gemeente Vijfheerenlanden ondersteunt dit initiatief, zodat inwoners geïnspireerd worden door goede voorbeelden.