• Dit jaar geen grote intocht voor Sinterklaas en zijn pieten.
• Dit jaar geen grote intocht voor Sinterklaas en zijn pieten. Foto: Fas Vermeulen

Geen Sintintochten in de regio

regio • In zowel de gemeente Vijfheerenlanden als de gemeente West Betuwe gaat een streep door de intocht van Sinterklaas. De coronamaatregelen laten een zorgeloos feest niet toe.

Vanwege de maatregelen worden geen vergunningen afgegeven voor evenementen, dus ook niet voor sinterklaasintochten. Bij de organisaties van de intochten in de kernen is de teleurstelling groot. Met pijn in het hart moeten ze meedelen dat Sinterklaas en zijn pieten dit jaar niet zoals andere jaren centraal welkom geheten kunnen worden in de dorpen.

De gemeente Vijfheerenlanden hield eind september nog een bijeenkomst waar zowel burgemeester Sjors Fröhlich als alle organisaties die op de één of andere manier Sinterklaas binnen halen waren vertegenwoordigd. "Doel daarvan was te bekijken welke mogelijkheden er op dat moment waren. Helaas zijn we weer ingehaald door de tijd en omdat voorlopig evenementen op basis van de noodverordening zijn verboden, geven wij op dit moment geen vergunningen af voor sinterklaasactiviteiten.

"In diverse kernen wordt overigens wel op een alternatieve manier aandacht besteed aan de komst van de goedheiligman, bijvoorbeeld door het uitschrijven van een kleurwedstrijd.


Sint on tour

Ook in West Betuwe zullen Sinterklaas en zijn pieten niet op de gebruikelijke manier worden ingehaald, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. "We zien wel dat organisaties zoekende zijn naar alternatieven voor de Sinterklaasintocht of –viering. Iedereen is zich bewust van de geldende coronamaatregelen. We bewonderen de inzet en de creativiteit van deze organisaties om toch iets te organiseren voor de kinderen."

Als voorbeeld noemt West Betuwe een initiatief in de kern Haaften. "Een mooi voorbeeld dat past binnen de nu geldende coronamaatregelen is de ‘Sint on tour' van de Oranjevereniging in Haaften. Kortgezegd: de kinderen maken een tekening voor Sint en zo weet Sint langs welke huizen hij ‘on tour' gaat. We vinden dit een mooi alternatief. Daarom hebben wij hun ideeën gedeeld met de organisaties in de andere kernen. Onder andere Asperen gaat ook een on tour variant organiseren."