• Het aantal consulten is in coronatijd niet direct groter dan anders, maar het werk is wel veranderd.
• Het aantal consulten is in coronatijd niet direct groter dan anders, maar het werk is wel veranderd. Foto: Stockfoto 123RF

'Mensen met klachten moeten gewoon langskomen'

Werkdruk normaal, uitvoering lastiger

vijfheerenlanden • Dokter Noppe van huisartsenpraktijk De Wiel in Schoonrewoerd, Leerbroek en Leerdam stelt vast dat het aantal consulten niet groter is dan eerst. “Maar de praktische uitvoering is lastiger. Het vergt meer denkwerk en organisatie. Mensen zijn ongerust en bellen ons met allerlei vragen. Daarnaast spelen de veiligheidsmaatregelen een grote rol. We hebben een speciaal spreekuur voor patiënten met Covid-klachten. Het is een hele ‘bedoening’ om dat allemaal goed te regelen. Het zorgt voor extra werkdruk. Per consult stellen we twaalf vragen om er voor te zorgen dat de mensen op het goede spreekuur komen. We trekken speciale pakken aan en ook de route moet kloppen. Dat maakt de zorg bewerkelijker. Maar het is goed te doen, hoor. Ik loop nog altijd fluitend door de dag”, lacht ze.

Ook de 'griepprik' verliep anders dan normaal. De Wiel organiseerde een 'drive through' waar ouderen zich in hun auto konden laten vaccineren. Het leidde tot een forse file. En een tekort aan vaccinaties. "Gelukkig zijn we er in geslaagd een nieuwe voorraad te bestellen." Christina Noppe en haar medewerkers krijgen dagelijks meldingen van de GGD dat patiënten positief getest zijn. “Daar zijn ernstig zieken bij. We bellen de mensen op om te kijken hoe het met ze gaat en of er vragen zijn. We informeren of ze de richtlijnen begrepen hebben en leggen uit hoe het zit met de quarantaine.” Dokter Noppe en haar collega’s merken dat mensen ongerust zijn. “Ze zijn gefrustreerd, omdat het allemaal zo lang duurt of ze begrijpen niet dat ze positief getest zijn. ‘We letten zo goed op en zijn nu toch besmet. Hoe kan dat?’, vragen ze. Sommigen verliezen de ‘grip’ op het virus.” Dokter Noppe stelt vast dat nogal wat patiënten op dit moment de zorg mijden. “Ze nemen geen risico en stellen behandelingen in het ziekenhuis uit. ‘Het kan volgend jaar ook nog’, zeggen ze. Spoedeisende zaken gaan natuurlijk wél door, maar we merken soms dat patiënten bang zijn voor besmetting”, aldus de huisarts die iedereen oproept het virus serieus te nemen en zich aan de richtlijnen te houden: “Houd afstand, gebruik een mondkapje en vermijd plaatsen waar het druk is.”


Boas & Valkenburg

Bij ons is het nog goed te doen”, zegt huisarts Marcia Valkenburg van huisartsenpraktijk Boas & Valkenburg uit Vianen. “De werkdruk is niet hoger, wel anders. We hebben gemiddeld minder consulten dan voor de crisis, wel krijgen we beduidend meer telefoontjes. Een paar weken terug was het trouwens een aantal dagen heel druk. Toen moesten we een paar keer per dag zo’n speciaal pak aan.”

Volgens de huisarts ziet de zorg er in de praktijk nu anders uit dan voor het uitbreken van het virus. “We zien minder mensen, in plaats daarvan krijgen we meer telefoontjes en mailtjes.” Ook de Viaanse praktijk telt veel patiënten die een positieve uitslag hebben gekregen. “Gelukkig gaat het vaak om lichte klachten. Wij krijgen die gegevens door en bellen patiënten om ze advies te geven.”

Marcia Valkenburg stelt vast dat er nu meer duidelijkheid bestaat dan bij de eerste golf. “Mensen zijn minder ongerust, raken minder snel in paniek en weten beter waarvoor ze de GGD kunnen bellen.” Problemen met verwijzingen heeft de Viaanse praktijk nog niet gehad. "We kunnen onze patiënten nog altijd doorverwijzen, al is er soms een extra telefoontje voor nodig. Zeker voor spoedgevallen is er ruimte. Voor de behandeling van bijvoorbeeld nierstenen zijn de wachttijden wel opgelopen.” De huisarts vindt het moeilijk in te schatten of patiënten zorg mijden uit angst om besmet te raken. "Voor mijn gevoel valt dat wel mee. Ik wil patiënten die klachten hebben op het hart drukken gewoon langs te komen. We werken met mondkapjes en nemen ook alle andere veiligheidsmaatregelen in acht. Maak een afspraak en wie echt niet durft, kan in ieder geval bellen voor een telefonisch consult.”


André Bijl