• Jean Paul Odijk controleert de fietsverlichting tijdens de actie 'Zet je licht aan'.
• Jean Paul Odijk controleert de fietsverlichting tijdens de actie 'Zet je licht aan'. Foto: André Bijl

'Goede verlichting is zo belangrijk voor de veiligheid'

'Zet je licht aan' leeft niet in Leerdam

leerdam • De bus van mobiele fietsenmaker Jean Paul Odijk (52) uit Nieuwegein stond bij het Heerenlanden aan de Eksterlaan en De Joost in wijk West. Odijk eet maandag op z’n gemak een boterhammetje in zijn bus. Eerder die morgen had hij een paar ‘klantjes’ die hun verlichting lieten controleren, nu is het alweer een tijdje stil. “Of ze hebben hun zaakjes prima op orde, of ze geloven het wel.”

Odijk is door gemeente Vijfheerenlanden ingehuurd in het kader van de campagne ‘Zet je licht aan’. Op 28 oktober was hij te gast bij het Oosterlicht College in Vianen, deze week bezocht hij beide Leerdamse scholen. Leerlingen kunnen gratis hun verlichting laten controleren. “Kleine reparaties – een batterijtje of een lampje – doe ik gratis, als er grotere dingen mis zijn, moeten ze dat zelf betalen." Volgens Odijk gaan veel leerlingen nonchalant met hun verlichting om. “De meesten zijn van goede wil, maar ze zijn zo gemakkelijk. Dan doet de verlichting het zogenaamd niet, maar in de praktijk blijkt dat alleen de batterij leeg is of dat ze niet de moeite hebben genomen hun verlichting aan te zetten. Leerlingen van lagere klassen hebben hun zaakjes doorgaans beter op orde dan de hogere klassen.” Een andere wetmatigheid: “Leerlingen die wat verder weg wonen en van hun dorp naar school fietsen, hebben doorgaans goed materiaal. Leerlingen die dichtbij school wonen, rijden vaak op barrels.” Over de fietsen van de leerlingen van Het Heerenlanden is Odijk positief. “Ik heb net even een rondje gemaakt langs het fietsenhok, het ziet er heel behoorlijk uit.”        

Directeur Arno van Staalduine neemt ook een kijkje bij de bus van Odijk. “We vinden dit een prima actie. Daarom werken we hier als school graag aan mee. Blijkbaar leeft het niet zo erg. Jammer. Ik ga straks in de pauze een extra oproep doen.”

Ook een dag later bij ‘De Joost’ loopt het geen storm. “Ze kopen liever een zak chips dan dat ze geld uitgeven aan hun verlichting”, lacht Odijk. “Maar straks komen er politiecontroles. Dan kun je nu beter een paar euro uitgeven dan dat je later een prent krijgt. Bovendien gaat het om de veiligheid van de leerlingen.” Daar is Yordi Krabbendijk (16), leerling van de Joost, het mee eens. “Vorig jaar kreeg ik een bekeuring van 40 euro plus administratiekosten, omdat mijn verlichting niet in orde was. Nu ben ik zestien en zou ik 90 euro moeten betalen. Daar word je niet vrolijk van. Ik zat eerst op het Gilde in Gorinchem. Daar was je verplicht om je fiets te laten controleren.” Een bezoek aan de bus is deze keer niet nodig. “Ik heb net vorige week alles na laten kijken.” Odijk maakt nog maar eens een praatje met een voorbijganger. "Er zijn dagen dat ik twintig klantjes heb. Volgende week moet ik naar Koog aan de Zaan en ze belden ook al uit IJsselstein. Nou ja, hopelijk trekt het zo nog wat aan. Goede verlichting is zo belangrijk.”


André Bijl