Coalitie komt met pakket aan maatregelen

west betuwe • De vijf coalitiefracties hebben de dagen voor het begrotingsdebat de groslijst met alle mogelijke bezuinigingen uitvoerig doorgenomen. Een belangrijke conclusie is in elk geval dat het zorgvuldige financiële beleid van de afgelopen jaren nu financiële ruimte biedt. De bezuinigingsplannen van de coalitie leiden uiteindelijk tot een structurele besparing van ruim 4,2 miljoen euro in 2024. Daar zijn overigens ook de fikse bezuinigingen op het sociaal domein en het welzijnswerk in verwerkt.

Door deze bezuiniging is er geld beschikbaar voor rondweg Waardenburg en voor cultuur, kunst en toerisme.

Er zijn dus volgens de coalitie genoeg posten waarop kan worden bezuinigd, zoals tijdelijke inhuur, drukwerk, het waarderingsbedrag voor mantelzorgers, de gemeenschappelijke regelingen en de professionalisering van de inkoop. Op het onderhoud van de begraafplaatsen hoeft volgens de coalitie minder te worden gesneden dan eerst was voorgesteld. Ook het beheerplan bomen ruimte biedt voor temporisering. Volgens de coalitie zou de gemeente West Betuwe z'n best moeten doen om meer subsidies binnen te slepen. Ook is de verwachting dat de korting vanuit het Gemeentefonds kan worden gereduceerd.


De Vergunningverlenings-, Toezicht en Handhavingstaken zullen in de toekomst weer worden uitgevoerd door de gemeente zelf. Dat is een dure operatie. Volgens de coalitiepartijen hoeft de overgang van de Omgevingsdienst Rivierenland naar de gemeente niet zo snel als was afgesproken. Door een gefaseerde aanpassing blijken de eenmalige frictiekosten drastisch naar beneden te kunnen worden bijgesteld. Het gaat dan om een fiks bedrag van zo'n 2,8 miljoen euro. "Dat het traject dan iets meer tijd vergt, vinden wij geen probleem", vond Fred Temminck (ChristenUnie).

De gezamenlijke coalitiepartijen zijn van mening dat de ozb niet verhoogd moet worden. "Als coalitie willen we geen extra lasten voor onze inwoners." Overigens wordt als gevolg van de bouw van extra woningen wel een hogere opbrengst van de ozb verwacht.