Oppositie furieus over laat en dichtgetimmerd amendement

Oppositie WB: 'Wat doen we hier nog?'

west betuwe • “Ik weet niet wat ik hier als oppositiepartij nog doe”, reageerde Ashley Karsemeijer (D66) tijdens het verhitte raadsdebat. De vier fracties weigerden uiteindelijk mee te stemmen over het drie A4-jtes tellende document met omvangrijke bezuinigingsvoorstellen.

De fracties kregen het amendement pas twee uur voor de begrotingsvergadering onder ogen.


Trots

Fred Temminck (ChristenUnie), Henk de Man (Dorpsbelangen), Richard Hoogveld (PvdA), Lourens van Bruchem (SGP) en Frnk Broedelet (VVD) hadden dagen zitten broeden op het amendement. Met name Van Bruchem speelde daarbij een belangrijke, bemiddelende rol. Met behulp van de ambtenaren onderzochten ze de posten waarop mogelijk kon worden bezuinigd. De wijzigingsvoorstellen (zie elders op deze pagina) werden vorige week dan ook vol trots gepresenteerd. Henk de Man vatte het mooi samen: "We gaan niet de fruitboom omzagen om volgend jaar op plukken te kunnen besparen, maar we gaan de boom dusdanig snoeien dat bruikbare scheuten kunnen groeien. Zodat we in de komende jaren nog heel veel meer kunnen oogsten waarbij iedereen van de opbrengst kan gaan genieten."

Maar tot een inhoudelijke beoordeling van het amendement kwam het helemaal niet. Het ging de rest van de avond alleen nog maar over de procedure en over het te laat indienen van het amendement. Ashley Karsemeijer: “Voor de vorm zijn de andere partijen uitgenodigd dit te steunen. Maar feitelijk stelt de meerderheid ons als oppositiepartij nu voor een voldongen feit. Dit is géén democratie. De mooie woorden bij de aanvang van deze coalitie ten spijt. Ondanks dat deze stukken al weken bekend zijn zal er vast een excuus zijn voor het zo laat indienen van dit amendement, maar wat hebben wij daaraan? Helemaal niets.” Volgens Andrea Zierleyn is de tegenstelling coalitie-oppositie op scherp gezet. “Het amendement is zo omvangrijk dat het onmogelijk is daar in zo korte tijd een mening over te vormen.” Ze vond het op zich wel prijzenswaardig dat er gezocht is naar alternatieven voor het voorstel van het college door de coalitiepartijen. “Alleen wat laat, en daardoor wordt de oppositie het mes op de keel gezet. We mogen tekenen bij het kruisje. Dit is alles behalve samen en werkt polariserend en we weten waar dat toe kan leiden. Dit is in onze ogen onbehoorlijk bestuur.”


Excuses

De fractievoorzitters van de coalitie betreurden de situatie. Uiteindelijk maakten sommigen ook hun excuses. Maar ondertussen vroegen ze ook begrip voor de situatie. Broedelet was het er absoluut niet mee eens dat de coalitie de oppositie niet serieus had genomen. “Niets is minder waar.” Maar, zo betoogde hij, de tijd was beperkt en de materie complex. "We hebben er heel veel tijd ingestoken, we hebben zorgvuldig gehandeld. We hadden u het amendement eerder moeten doen toekomen. Volgende keer beter. Dat trekken we ons zeker aan.”

Richard Hoogveld (PvdA) sprak van 'een majeure opgave' van de vijf coalitiepartijen. "We zijn over onze schaduw heengestapt." Ook Fred Temminck benadrukte nog eens dat het heel lastig was geweest om met elkaar overeenstemming te bereiken. "Er is veel tijd in gestoken. Maar er is weinig meer aan te doen. We hadden het liever anders gezien. Maar dat is helaas niet gelukt."

De oppositiepartijen, met uitzondering van het CDA, weigerden tijdens de besluitvorming mee te stemmen over het amendement. Het amendement werd met steun van de volledige coalitie en het CDA wel aangenomen.

De gezamenlijke coalitiepartijen kwamen maandag alsnog met een reactie richting de oppositie. "De meeste oppositiepartijen wilden hier en daar slechts kleine bezuinigingen doorvoeren en hebben hiermee geen verantwoordelijkheid genomen." Het had volgens de vijf fractievoorzitters betekend dat veel zaken niet door hadden kunnen gaan, zoals de randweg bij Waardenburg, maatregelen ten behoeve van geluidsoverlast spoor Waardenburg, de Fruit Tech Campus, het kernenbeleid, de fietsenstalling bij het station in Geldermalsen en het extra vervangen van bomen in de gemeente.