'Goed nieuws, dat is ook wel eens fijn'

vijfheerenlanden • Burgemeester Sjors Fröhlich is content over het teruglopende aantal coronabesmettingen in de gemeente Vijfheerenlanden. Vrijdag werden nog 44 nieuwe besmettingen gemeld, zaterdag 38 en zondag 21.
"Goed nieuws, dat is ook wel eens fijn, aldus Fröhlich op social media. "Omdat we ons weer beter houden aan de maatregelen gaat ook in Vijfheerenlanden het aantal besmettingen omlaag. Dus: nog even volhouden en dan komt er weer wat lucht."


21.900 brieven over keuze Donorregister

vijfheerenlanden • Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Vijfheerenlanden die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 7 november een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 21.900 inwoners van Vijfheerenlanden. Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Tot 1 oktober 2020 vulde 51,9% van de inwoners van Vijfheerenlanden vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 45,1% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 43% wil geen orgaandonor worden en 11,9% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.


Sleepbootdagen gaan niet door

vianen • Corona werpt haar schaduw ver vooruit naar mei 2021. De organisatie van de Sleepbootdagen in Vianen laat namelijk weten het tweejaarlijks evenement niet door te laten gaan.

Het besluit om het evenement, dat half mei 2021 plaats zou gaan vinden, niet door te laten gaan, heeft de organisatie flink wat hoofdbrekens gekost. "Voor onszelf hebben wij het moment van 'go, no go' altijd begin september liggen. De overlegcyclus gaat van start, sponsoren worden benaderd, tekeningen gemaakt, alles ten behoeve van de vergunningaanvraag. Dat moet nu eenmaal vroegtijdig gebeuren. Door de grote onzekerheid hadden wij al besloten om de 'go, no go' op begin november te zetten. Door onze jarenlange ervaring, de vertrouwde draaiboeken en door keihard te werken, dachten wij het in deze korte voorbereidingstijd wel voor elkaar te krijgen", zo legt de Stichting Nationale Sleepbootdagen Vianen in een brief aan het college van de gemeente Vijfheerenlanden uit.

Vervolg op pagina 15.