• De drie Rotary leden hard aan het werk in de beleeftuin van Sydion.
• De drie Rotary leden hard aan het werk in de beleeftuin van Sydion. Foto: Mimi van Rossem

Rotary Leerdam bouwt mee aan beleeftuin Syndion

'Werelden verbinden, daar gaat het om'

leerdam • Drie leden van de Rotary waren daarom afgelopen zaterdag druk aan het werk in de tuin bij het ACL Syndion aan de Asterstraat in Leerdam. Er werd gebouwd aan een overkapping achter het tuinhuis.

Wout Wisse, in het dagelijks leven werkzaam als tandarts en normaal gesproken druk in de weer met de tandartsboor, was nu de hele ochtend aan het werk met een iets grotere boor, namelijk een grondboor. Want de palen die door de drie leden van de Stichting Samen voor Syndion geplaatst werden voor de overkapping moesten wel stevig in de grond worden gezet. Hierbij werd Wisse geholpen door mede Rotary leden Guus Boogaard en Doran Tottrot.

Syndion voorzitter Bart Bruggeman vertelt, terwijl hij toekijkt hoe de eerste palen de grond ingaan, dat de Rotary niet alleen financieel bijdraagt, maar ook altijd hand en spandiensten verleent. Syndion bestuurder Aart-Jan 't Lam vult aan: "We hebben een paar maanden geleden de Rotary uitgenodigd om kennis te maken met het werk van Syndion. Tijdens de kennismaking is ons gevraagd waarmee ze ons konden helpen. Nu wilden we graag op deze locatie een belevingstuin aanleggen dus hebben we daar hulp bij gevraagd. Al het materiaal dat nodig is voor de overkapping, is bekostigd door de Rotary en de leden boden aan om de overkapping te plaatsen. Je praat dan toch al gauw over een gift van duizenden euro's.” Bruggeman legt uit dat de Stichting Samen voor Syndion zich het doel heeft gesteld om zaken die volgens de nieuwe zorgwetten niet meer mogelijk zijn, toch mogelijk te maken. "De missie van deze vriendenstichting is het bevorderen van de participatie en de kwaliteit van leven van cliënten van Syndion. Daarvoor benadert de Stichting particulieren en bedrijven uit haar werkgebied om hier ook een bijdrage aan te leveren. Ondanks dat het ook voor bedrijven nu een moeilijke tijd is vanwege corona, zijn mensen vaak heel enthousiast om een maatschappelijk doel aan het bedrijf te koppelen. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee.”

Wout Wisse zegt, terwijl hij druk aan het boren is, dat hij het heerlijk vindt om fysiek bezig te zijn. "Bezig zijn voor een maatschappelijk doel heeft leuke kanten. Gewoon met je lijf aan de gang en je denken stil te zetten. Het is altijd leuk om een gezamenlijke activiteit te hebben. Werelden op deze manier te verbinden daar draait het om.” Waarop Guus Bogerd opmerkt: "Zeker in deze coronatijd waarin we allemaal een pas op de plaats moeten maken, is dit een mooie manier om te ontstressen.” Doran Tottrot: “Als je de hele dag op de vierkante centimeter werkt is dit heerlijk om te doen. Het is geen inspanning, maar ontspanning om zo bezig te zijn.” Binnenkort gaan de heren nogmaals aan de slag bij het ACL want zij gaan ook nog een plantenkas bouwen.


Niet alleen aan Syndion Leerdam is een bedrag geschonken, ook Syndion Gorinchem kreeg vorige week een gulle gift van Anja van Heeswijk Uitvaartzorg uit Leerdam. Van Heeswijk doneerde een speciale smeltketel aan de doelgroep NAH (Niet Aangeboren Hersenafwijking) aan de Marconiweg in Gorinchem. Ook deze donatie werd mogelijk door de Stichting Vrienden van Syndion waarbij Anja van Heeswijk ook actief betrokken is. "Dankzij deze smeltketel is het voor onze cliënten veel gemakkelijker om kaarsen te maken. We zijn ontzettend blij met deze gift”, merkte één van de Syndion begeleiders op. Anja van Heeswijk: "Ik vind het vanzelf sprekend om me als ondernemer in te zetten voor de maatschappij. Zo ben ik ook als vrijwilligster actief bij diverse projecten in Leerdam. De Stichting Samen voor Syndion en specifiek de kaarsenmakerij passen goed bij mij en mijn onderneming omdat kaarsen een veel gebruikt symbool zijn bij uitvaarten.” Door de nieuwe smeltketel kan de kaarsenmakerij nog professioneler te werk gaan en het is voor cliënten eenvoudiger om tijdens de dagbesteding kaarsen te maken. De kaarsen zijn te koop bij de winkel van Tante Neeltje in Boven-Hardinxveld, maar ook in de Goed Punt Winkel aan de Westwagenstraat 45 in Gorinchem.