Angst voor verdozing van dorp Neerijnen

neerijnen • De werkschuur van het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) moet niet worden geplaatst bij de entree van het dorp Neerijnen aan de Van Pallandtweg. Een veel betere plek is het RRT-terrein aan de Tieflaarsestraat.

Dat advies gaf Bert Vos, dorpsbewoner en lid van Dorpstafel Neerijnen, vorige week dinsdag aan de gemeenteraad van West Betuwe. Ook de uitbreiding van het Trafostation van Liander naar een plek achter het Stroomhuis vindt Vos geen goed idee.


Verdozing

"De twee gebouwen zorgen voor een verdozing van de entree van ons dorp", vindt Vos. "Dit past totaal niet in de landelijke omgeving. Het zorgt ervoor dat de historische sfeer van de entree van Neerijnen volledig verloren gaat." Neerijnen heeft een beschermd dorpsgezicht en is onderdeel van het landgoed Waardenburg/Neerijnen, omgeven door een schitterend parkbos en liggend aan de Rijswaard aan de Waal. "Landschap, natuur en cultuurhistorie verenigd op één plek."

De werkschuur is volgens Vos hoger en door zijn vorm ook hoger dan het karakteristieke Stroomhuis. Hetzelfde bezwaar geldt voor het nieuwe trafostation, die maar liefst 2100 vierkante meter omvat. "Dat is groter dan het Stroomhuis met parkeerplaats." Ondanks de landschappelijke inpassing (camouflageplan) is het nieuwe trafostation zeer prominent aanwezig, vindt Vos.


Toch is hij met veel andere dorpsbewoners doordrongen van het feit dat GLK een werkschuur nodig heeft en dat de uitbreiding van het regelstation Neerijnen hard nodig is. Het RRT-terrein aan de Tieflaarsestraat is daarvoor uitermate geschikt. "Wij willen de raad en het college dringend adviseren om naar deze mogelijkheden te kijken. Geef ons dorp die kwaliteitsimpuls die het nodig heeft. Dat kan zelfs zonder dat er een ingewikkeld camouflageplan gemaakt behoeft te worden."