Betalen per kilo afval heeft ook nadelen

Politiek VHL: vraagtekens bij Diftar

vijfheerenlanden • In diverse gemeenten wordt al gewerkt met zo'n gedifferentieerd tarief, ofwel Diftar.

Vijfheerenlanden maakt onderdeel uit van afvalbedrijf Waardlanden, samen met de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden. De huishoudens produceren hier nog veel te veel restafval: in 2018 gemiddeld 232 kilo per jaar per inwoner. Het doel van 100 kilo in 2020 is niet gehaald. Het afval wordt nog te weinig gescheiden.


Basisvoorziening

Diftar zou een manier kunnen zijn om de afvalberg te verminderen. De bezwaren die vorige week in de commissie werden geuit hebben vooral betrekking op het uitgangspunt. "We zien het afvalbeleid als een basisvoorziening, waar iedereen gebruik van moet kunnen maken", zo omschreef Kees Vermaat van de SGP het bezwaar van zijn fractie. "We moeten daarbij niet kijken naar het aantal kilo's, want huishoudens hebben niet altijd invloed op de hoeveelheid afval die ze aanbieden."


VVD'er André van der Leest sloot zich daarbij aan. "Wij zijn tegen elk systeem waarbij de drempel wordt verhoogd om afval in te leveren."


'De vervuiler betaalt'

Erik van Doorn van GroenLinks vindt Diftar helemaal nog niet zo'n slecht idee. Dat systeem gaat immers uit van het principe 'de vervuiler betaalt'. Maar ook hij ziet wel degelijk de nadelen. Hij vreest dat inwoners hun afval eerder ergens langs de kant van de weg zullen dumpen als ze voor elke extra kilo moeten betalen. "Als je Diftar gaat invoeren, dan moet je ook zorgen voor een streng handhavings- en opruimbeleid en zorgen dat het afval binnen 24 uur wordt opgeruimd."


VHL Lokaal was de enige fractie die groot voorstander is van een gedifferentieerd tarief. Teus Meijdam, de oud-wethouder van Leerdam, wees erop dat in veel gemeenten al ervaring is opgedaan met Diftar, vooral als dit wordt gecombineerd met VANG. "Het betekent dat huishoudens worden beloond als ze hun afval goed scheiden. Ik kan er wel mee leven." Volgens Meijdam zijn er in veel gemeenten goede ervaringen met Diftar, vooral als dit wordt gecombineerd met het zogenaamde VANG-principe (Van Afval naar Grondstof).


Verder werden tijdens de vergadering heel wat andere belangrijke aandachtspunten genoemd. Volgens CDA-raadslid Ridvan Elmaci moeten er in heel de gemeente ondergrondse containers komen, die met een pasje kunnen worden afgesloten. "Op die manier voorkom je afvaltoerisme." Verder pleitte hij voor sensoren die aangeven wanneer de containers vol zijn. Nu gebeurt het namelijk nog vaak dat het afval naast de volle ondergrondse container wordt gedumpt. Ook moet er meer aandacht komen voor de afvalbrengstations. Elmaci: "Die zijn nu niet optimaal. Wij zouden graag aan het college willen vragen om een visie te bedenken."


Goede communicatie

Alle partijen noemden het belang van goede communicatie. Want voor veel mensen is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk welk afval bij het zogenaamde pmd (plastic, metaal en drinkpakken) thuishoort. Waardlanden heeft volgens Teus Meijdam een heel handige app, maar die blijkt nog niet altijd even optimaal te werken.