• Spes Bona in Leerdam is gebaseerd op de Knarrenhof in Zwolle, dat op deze foto te zien is.
• Spes Bona in Leerdam is gebaseerd op de Knarrenhof in Zwolle, dat op deze foto te zien is. Foto: Aangeleverd

Spes Bona moet verrijzen op de locatie van De Wilgenhoek

Wonen op basis van nabuurschap

leerdam • Zover is het echter nog lang niet, hoewel de drie optimistisch gestemd zijn. En niet onterecht legt Sophieke Klaver uit. Zij is verbonden aan de Knarrenhof, een organisatie die landelijk al enkele succesvolle soortgelijke projecten heeft begeleid en ontwikkeld, en is door Spes Bona aangetrokken als procesregelaar voor het Leerdamse project.

Inspiratiebron voor het opzetten van de woonvoorziening is Piet Beumer. "Vanuit mijn vrijwilligerswerk bij de Voedselbank in Rotterdam zag ik veel dingen rondom vereenzaming voorbij komen, waarvan ik dacht: dat moet toch ook anders kunnen. Tijdens een revalidatieproces ben ik daar verder over na gaan denken en wilde ik mijn plannen graag verwezenlijken." Uiteindelijk werd er drie jaar geleden een vereniging gesticht en worden er contacten gelegd met de toenmalige gemeente Leerdam. "Wethouder Keppel omarmde het project, we kregen subsidie, maakten een projectplan, belegden een informatieavond en mochten ons verheugen op een groep belangstellenden. Wat ontbrak was een locatie om het plan te realiseren." Maar Spes Bona is niet voor één gat te vangen en gaat op zoek in Leerdam. De locatie van de Wilgenhoek lijkt hen een prima plek, maar volgens de gemeente is dat nog best lastig. Toch startten de onderhandelingen met de gemeente Vijfheerenlanden. "Met de subsidie die we kregen hebben we een procesregelaar, Sophieke, in kunnen zetten. Want van dat stukje in het proces hebben wij weinig kaas gegeten." Sophieke is namens Spes Bona in gesprek met de gemeente over de gewenste locatie. "Er wordt bijvoorbeeld besproken hoeveel woningen er mogelijk zijn op die locatie bij twee, maximaal drie bouwlagen, er wordt een verkavelingsstudie overlegd. En inmiddels zijn we zover dat het grondcontract bijna getekend kan worden. Dat betekent dat er dan gekeken kan gaan worden of het hofje daadwerkelijk op die locatie gerealiseerd kan gaan worden." Zoals het er nu naar uitziet is er op de beoogde locatie ruimte voor 24 woningen, gebouwd in een u-vorm.


Geen commune

"Het gaat om wonen op basis van nabuurschap,” vertelt Piet. “Dus geen commune, maar een plek waar mensen naar elkaar omkijken en ieder iets vanuit eigen kunde en kennis in kan brengen.” Het plan is dan ook de woningen en appartementen in de vorm van een hofje te bouwen. “Naast de zelfstandige woningen komt er een gezamenlijke binnentuin,” vertelt Piet. “Daar kunnen we gezamenlijk gebruik van maken. En ook samen onderhouden. Natuurlijk binnen ieders mogelijkheden. Ook komt er een Hofhuis voor gezamenlijke activiteiten, waarbij deelnemen niet verplicht is.” Het project wordt nadrukkelijk geen zorgvoorziening. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van eventuele zorg. Kitty: “Het gaat om het voorkomen van zorg. Het is wel de bedoeling dat de bewoners elkaar bijstaan, maar dan gaat het om kleine dingen. Ik laat de hond uit en jij doet een keer een boodschap, als het nodig is." Sophieke vult aan: "Het is goed als senioren het heft in eigen handen nemen, zelf dingen regelen en niet achter de geraniums gaan zitten. Uit een Gronings onderzoek blijkt dat senioren in een sociale en actieve gemeenschap maar liefst zeven jaar langer gezond en gelukkig leven. Dat heeft uiteindelijk ook positieve effecten voor de maatschappij."

Spes Bona had in oktober een informatieavond voor belangstellenden willen houden, maar vanwege de coronamaatregelen is dat niet doorgegaan. Zodra het mogelijk is, wordt er een fysieke bijeenkomst gehouden. "Het is belangrijk dat mensen betrokken worden bij de ontwikkeling van de plannen, dat wensen kenbaar gemaakt worden. Dan kunnen we het plan ook verder vorm gaan geven, binnen de randvoorwaarden die gesteld worden. Het mooie van het betrekken van bewoners in een vroeg stadium van het project is dat mensen die er gaan wonen elkaar dan ook al leren kennen."


Wie interesse heeft in wonen bij Spes Bona kan zich voor een eenmalige bijdrage van 15 euro inschrijven via www.knarrenhof.nl.