• Vertrouwen is voor de toekomstcoach de basis voor het contact met jongeren.
• Vertrouwen is voor de toekomstcoach de basis voor het contact met jongeren. Foto: Stock

'We voorkomen dat jongeren echt in de narigheid komen'

Toekomstcoach voor West Betuwe

west betuwe • Onlangs is Connect2jeugd in West Betuwe begonnen met toekomstcoaching. "Jongeren hebben een gezellige ontmoeting en het werkt nog ook. Het gaat om een initiatief vanuit het Rijk dat nu ook in West Betuwe wordt opgezet”, vertelt toekomstcoach Ricardo Beset (30). Eerder startte het project in onder meer Maasdriel, waar inmiddels zo’n twintig trajecten lopen.

Het project is bedoeld voor jongeren tussen de pakweg zestien en 25 jaar die op de een of andere manier vast dreigen te lopen. “Maar we gaan soepel met die leeftijdsgrens om. Als zich iemand van veertien jaar meldt, sturen we die zeker niet weg”, lacht Beset.


Sociale problemen

Volgens hem hebben veel jongeren behoefte aan begeleiding door een toekomstcoach. “Ze hebben problemen op school, op hun werk of staan voor lastige keuzes. Daarnaast spelen er ook sociale problemen. Vaak heeft dat gevolgen voor hun schoolprestaties of hoe ze op hun werk functioneren. Laatst kwam ik in contact met een jongere die schulden had. Hij was pas achttien, maar was compleet vastgelopen. Er waren een paar gesprekken nodig om elkaar te leren kennen. Hij maakte zijn post niet meer open en had geen overzicht van zijn financiële situatie. Vaak stuiten we op een probleem of een vraag en dan blijkt er veel meer achter te zitten.”


Contacten

Zo weten jongeren soms niet hoe ze hun vrije tijd moeten invullen. “Onlangs begeleidden we een jongen die net in Nederland was. Hij sprak voornamelijk Spaans en kende amper Nederlands. Uit school ging hij direct naar huis en kwam nauwelijks in contact met andere jongeren. Hij zocht een hobby. Met hulp van ons vond hij een geschikte sport. Hij vermaakt zich in zijn vrije tijd nu uitstekend, legt volop contacten en leert ook nog eens de taal spreken. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Als dit niet was gebeurd, loop je het gevaar dat zo’n jongen z’n interesse voor school verliest, gaat spijbelen en onder zijn niveau gaat presteren. We lossen kleine problemen op en voorkomen zo dat jongeren echt in de narigheid komen.”


Laagdrempelig

Volgens Beset zijn toekomstcoaches eenvoudig te benaderen. “We opereren heel laagdrempelig. We hebben veel contact met jongerenwerk en sociale wijkteams. Daarnaast zoeken we zelf de jongeren op. Waar jongeren zijn, daar vind je ons. Ik heb bepaalde locaties waar ik de jongeren kan spreken. Maar veel liever voer ik een gesprek op het voetbalveld of een plek waar ze met hun PlayStation een partijtje Fifa spelen. Sport en gamen zijn ideale middelen om met jongeren in contact te komen. Zo hebben ze helemaal niet het idee dat ze een afspraak met een hulpverlener hebben. Ze gaan gewoon gezellig naar ‘Rick’. We maken een praatje, doen een spelletje en praten wat. Tegelijkertijd sturen we een paar mailtjes of voeren wat telefoongesprekken om dingen te regelen. We beleven samen een gezellig uurtje en het werkt nog ook.”


Zeven sessies

Uitgangspunt is om per traject zeven sessies van een uur tot anderhalf uur te houden. “Maar dat is een gemiddelde. Eigenlijk kun je er geen peil op trekken. Soms is er na één gesprek al een klik, pakken we direct door en is het probleem na twee of drie ontmoetingen opgelost. Maar soms duurt het ook wat langer.”


Vertrouwen

Volgens Ricardo Beset is vertrouwen de basis van zijn contact met jongeren. “Als dat er eenmaal is, pakken we door. Vaak gaat het om kleine stapjes vooruit, maar juist die zijn heel belangrijk. Het zijn succeservaringen die jongeren zelfvertrouwen geven en motiveren om door te gaan. Zo voorkomen we grotere problemen.”


Voor meer informatie of aanmelding: 06-23330326 of r.beset@connect2jeugd.nl.


André Bijl