VBL pleit voor meer duisternis in het licht

west betuwe • West Betuwe zou net als de gemeente Veere en Opsterland een Nota Duisternis moeten opstellen. Daarvoor pleitte bestuurslid Catrijn Haubrich van de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap vorige week dinsdag tijdens het raadsspreekuur.

Met zo'n nota kan de gemeente meer 'duisternis scheppen in het licht'. Ook kan zo'n nota het kader vormen bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. Het belang van duisternis kan daarin worden afgewogen tegen andere belangen. Zoals verkeers- en sociale veiligheid, waarbij juist een beetje extra licht van belang is.

De VBL organiseerde de laatste jaren (voor de coronacrisis) op de laatste zaterdag in oktober activiteiten om de donkerheid eens anders te beleven. Zo werden er nachtwandelingen gehouden onder leiding van boswachters, die dieren en geluiden in het donker verklaarden en leerde een sterrendeskundige hoe de sterrenhemel te lezen is. Ook ging de VBL met een boot over de Linge om de magie van het donker vanaf het water te beleven. "Al snel viel op hoe de nachthemel verstoord wordt door verlichting van wegen, kassen en bedrijventerreinen", schrijft de vereniging op haar website. "Zelfs een enkele tuinverlichting kan de magie van de nacht verstoren en sterren minder zichtbaar maken."

Volgens de vereniging Milieufederatie is Nederland één van de meest verlichte landen ter wereld. "Jaarlijks worden honderden miljoenen euro's verspild en energie verspild aan inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde verlichting veroorzaakt veel stoorlicht dat niet op wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Andere belangrijke bronnen van lichthinder zijn glastuinbouw, sportveldverlichting, terreinverlichting, sierverlichting en skybeamers."

Niet alleen mensen hebben volgens de vereniging last van teveel licht. "Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is, net als stilte en ruimte, één van de oerkwaliteiten van het landschap. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosytseem ontwrichten."