'Nu de regels naleven, zodat ons leven straks weer normaal wordt'

Pluim voor coronabeleid Fröhlich

meerkerk • Die waardering stond donderdag in schril contrast met het oordeel van inspreker Leon Tindemans over het beleid van ‘onze leider Sjors’. Hij verweet Fröhlich – en de raad – tunnelvisie. “De laatste maanden zijn er bizarre maatregelen genomen.” Tindemans maakt zich zorgen over ondernemers die hun deuren moeten sluiten en de lokale sport en cultuur die zwaar onder druk staan. “Zijn de maatregelen proportioneel? Is het middel niet erger dan de kwaal? De balans is compleet doorgeslagen. Denk eens logisch na”, aldus Tindemans die vaststelde dat Fröhlich behoorlijk actief is op sociale media, maar niet open staat voor kritische inwoners. “Ik heb zeker honderd mails gestuurd. Waarom negeert Sjors mij?”

Commissievoorzitter Wim van Dijk merkte fijntjes op dat de gemeenteraad de burgemeester op een andere manier aanspreekt, terwijl D66-voorman Klaas de Zwaan vaststelde dat de reacties van Tindemans via sociale media bepaald niet mals zijn. "U moet niet zo op de man spelen. Dat staat elke vorm van communicatie in de weg.” De Zwaan vond dat het Fröhlich sierde dat hij zijn aanpak met de raad wilde bespreken. "Er lagen geen protocollen, het virus was onbekend en de kritiek op bestuurders is ongekend. Terwijl zijn timeline volloopt met kwalificaties als ‘terrorist' en ‘moordenaar' biedt hij nabestaanden troost. We spreken onze steun uit aan de burgemeester die niet onfeilbaar is, maar zijn uiterste best doet om er voor de inwoners te zijn.” Ook de andere fracties waren vol lof over de manier waarop Fröhlich alle betrokkenen informeert. Hanneke van der Leun (VVD): "Onze complimenten voor uw rol in crisistijd.” CDA-er Kees Bel: "Zelfs in het weekend werden we op de hoogte gesteld. De informatie naar onze inwoners is nog belangrijker. Daarvoor verdient de burgemeester een dikke pluim. Hij bemoedigde inwoners en was streng waar nodig.” John van der Velden (VHL Lokaal) betrok politie en boa's bij zijn lof: "Het is niet makkelijk nu te handhaven.” Ook CU-voorman Dico Baars was blij met de inzet van de burgemeester. Hij nam afstand van de opmerkingen van de inspreker, maar noemde het een ‘belangrijk signaal dat er andere opvattingen leven'. Ook Erik van Doorn (GroenLinks) wees op dat ‘andere geluid' in de samenleving. "Waar een grote groep Nederlanders bereid is om mee te gaan in de besluiten probeert een kleine groep dat te verstoren. Ongelooflijk wat bestuurders zich moeten laten welgevallen.” De fracties hadden nog wel tips voor verbeteringen. Zo had Van Doorn beter geïnformeerd willen worden over de sluiting van het café in Ameide en pleitte PvdA-er Thomas van Montfoort voor beter leesbare brieven. "De brieven aan de sportclubs moest je vier keer lezen voor je ze begreep. Dat kan eenvoudiger. Dan ontstaat er ook meer draagvlak.” SGP-er Evert Geluk drong er op aan bij alle maatregelen de menselijk maat niet te vergeten. En hij wilde meer duidelijkheid over besmettingshaarden. "Dan kunnen we die gebieden mijden.” CDA-er Bel vroeg aandacht voor bijeffecten als eenzaamheid, spanningen en huiselijk geweld.

Burgemeester Fröhlich was onder de indruk van de ‘pluim' van de fracties. "Uw woorden hebben me geraakt.” Ook maakte hij duidelijk wat hem motiveert. "De situatie in onze regio is zeer ernstig. De afgelopen week waren er in VHL 220 besmettingen, vandaag 42. We zien meerdere ziekenhuisopnames en in deze tweede golf zijn er ook weer doden te betreuren. Daarom ben ik zo gemotiveerd om de regels na te leven, zodat ons leven straks weer een beetje normaal wordt.”