Travel Store bij RTL4

regio • RTL Nieuws bracht vorige week een bezoek aan reisbureau Travel Store voor een item over de reisvoucher. Hiervoor interviewden zij directeur eigenaar Frank Visch.

Al sinds de uitbraak van het COVID-19 virus ligt het (internationale) reisverkeer volledig plat. RTL Nieuws vroeg Travel Store, met onder andere een vestiging in Leerdam, hoe deze tijd voor hen is en waarom de corona reisvouchers zo van belang zijn. Frank Visch: "We gingen het jaar goed van start, maar inmiddels zijn vrijwel alle geboekte reizen met terugwerkende kracht geannuleerd of omgeboekt.” Brancheorganisatie ANVR bracht corona reisvouchers in het leven, goedgekeurd door het Ministerie van Economische Zaken en gedekt door het Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Op de vraag waarom deze vouchers er zijn, zegt Visch het volgende: "Ik mocht op RTL Nieuws uitleggen waarom er überhaupt vouchers zijn en waarom het even kan duren voordat de consument zijn geld terugkrijgt, mocht hij dat willen. Samengevat: de klant betaalt ons voor de geboekte vakantie. Wij betalen vervolgens aan de leverancier, waar we de reis hebben ondergebracht. Die doet hetzelfde bij zijn partners, zoals de luchtvaartmaatschappij, het hotel, en dergelijke. En zo gaat dat verder.” Het geld is dus wereldwijd versnipperd en het is een tijdrovend proces om dit terug te vorderen. Wil de klant liever de voucherwaarde in geld uitgekeerd krijgen dan zet Travel Store het proces voor de klant in gang.
De reisbranche is zwaar getroffen: de omzet is sinds maart teruggelopen met circa 95% en er zijn veel kosten gemaakt. Deze kosten worden veelal voorafgaand aan een boeking gemaakt, zoals marketingkosten. Een reisbedrijf verdient bij vertrek van de klant. Daar zit vaak maanden verschil in. Precies tussen boeking en vertrek brak de pandemie uit, waardoor het dubbel zo hard aankomt. Toch blijft Visch optimistisch: "We hebben in de 45 jaar van ons bestaan een flinke buffer opgebouwd. Daarbij kunnen we echt een verschil maken voor de klant.”