• Ton van Maanen ondertekent het convenant.
• Ton van Maanen ondertekent het convenant. Foto: Aangeleverd

Hulp bij financiële problemen

west betuwe • De gemeente West Betuwe wil inwoners met (beginnende) financiële problemen snel in beeld krijgen en helpen. Vorige week zetten de samenwerkingspartners en wethouder Ton van Maanen namens de gemeente hun handtekening onder het convenant Vroegsignalering.

Volgens Van Maanen leert de ervaring dat inwoners met financiële problemen pas op een laat moment aan de bel trekken. “Er kunnen dan al grote schulden zijn opgebouwd. Dit willen we zoveel mogelijk voor zijn. Daarom bieden we met behulp van Team Vroeg Eropaf op tijd én proactief ondersteuning aan. Zodat deze inwoners bijvoorbeeld beter en eerder gebruik kunnen maken van de regelingen en voorzieningen die onze gemeente biedt.”

Het team van Vroeg Eropaf bestaat uit financieel specialisten van de gemeente West Betuwe. Zij werken samen met woningcorporaties Kleurrijk Wonen en De Kernen, Vitens, ziektekostenverzekeraars en het gemeentelijk belastingkantoor BSR. Als iemand bij twee of meer van deze instanties een betalingsachterstand heeft, krijgt team Vroeg Eropaf een melding. Hanneke Kieviet van Team Vroeg Eropaf legt uit: "Ik bel bij de mensen thuis aan en maak het bespreekbaar. Ik help ze met een plan om de geldsituatie op orde te brengen. En om meer problemen te voorkomen. Mijn hulp kost niets en is vrijblijvend. Wil iemand toch geen hulp? Of is er niemand thuis? Dan laat ik mijn visitekaartje achter. Ze mogen altijd contact met me opnemen.”

Inwoners mogen ook zelf contact opnemen met team Vroeg Eropaf via vroegeropaf@westbetuwe.nl. Of ze kunnen de hulppunten in de gemeente bezoeken. Meer informatie: www.westbetuwe.nl/vroegeropaf.