West Betuwe vergadert digitaal

regio • De gemeenteraad van de gemeente West Betuwe gaat weer digitaal vergaderen. Behalve tijdens besluitvormende raadsvergaderingen. Dat besloot het presidium vorige week. In de huidige coronasituatie hebben digitale vergaderingen de voorkeur. De gemeenteraad volgt hiermee de adviezen van het RIVM.

De digitale vergaderingen zijn live te volgen via de website van de raad. Na het zomerreces besloot de gemeenteraad weer meer fysieke vergaderingen te houden, natuurlijk met gepaste maatregelen. En alleen zolang de situatie rondom het coronavirus dit toeliet. Die situatie is helaas veranderd. Daarom besloot het presidium op 19 oktober dat alle vergaderingen van de gemeenteraad de komende maanden digitaal zijn. Behalve de besluitvormende raadsvergaderingen. Deze blijven voorlopig fysiek, omdat de raadsleden goed contact met elkaar willen blijven houden. Dit draagt bij aan een goede politieke discussie. De optie om alsnog digitaal te vergaderen blijft wel bestaan.

De eerstvolgende digitale vergaderingen zijn de beeldvormende bijeenkomsten op dinsdag 3 november. Die avond staan de kadernota dorpshuizen en multifunctionele centra, het omgevingsprogramma en de mogelijke verbreding van de A2 op de agenda. Inwoners kunnen digitaal over deze onderwerpen meepraten door zich aan te melden bij de griffie via griffie@westbetuwe.nl.

Fysieke raadsvergaderingen

De besluitvormende raadsvergaderingen vinden plaats in de raadszaal van het gemeentehuis in Geldermalsen. De zaal is zo ingedeeld dat de raadsleden voldoende afstand kunnen bewaren. In de zaal is verder geen publiek aanwezig. Geïnteresseerden kunnen de vergaderingen mee- of terugluisteren via de website van de gemeenteraad. Als er meer dan tien afwezigen zijn tijdens de raadsvergadering, vindt de vergadering alsnog digitaal plaats. Door de tijdelijke spoedwet digitale besluitvorming mag de gemeenteraad sinds april namelijk ook digitaal besluiten nemen. Hier heeft de gemeenteraad de afgelopen maanden al eerder gebruik van gemaakt. Als het nodig is, zet de gemeenteraad dit opnieuw in. Ook de Begrotingsraad op donderdag 5 november is fysiek in de raadszaal.