Afbeelding

Plop 8

is, zoals de naam al zegt, het achtste kitten uit een groot nestje dat nu nog bij het pleeggezin zit. De kitten is op zoek naar een nieuw huisje, en stelt zichzelf even voor: "Hallo allemaal! Ik ben een mooie lapjespoes. In het begin was ik heel angstig, maar ik kan inmiddels mensen waarderen. Dat heeft even geduurd. Ik kom inmiddels al iets lekkers halen uit de hand en durf samen met de rest naast het pleeggezin op de bank te zitten. En af en toe mag mijn pleegfamilie mij al aaien. Ik ben erg nieuwsgierig, en speel heel erg graag. Misschien kan ik wonen waar al een jong soortgenootje aanwezig is? Ik zoek een huisje waar het niet te druk is. Hele jonge kinderen vind ik een beetje te wild. Ik zoek nieuw personeel wat een beetje geduld met mij heeft, maar heb het in mij, om een leuk huisgenootje te worden."

Interesse in Plop 8? Bellen voor meer informatie kan met het huidige gastgezin: 06-11774554. Of met Stichting Dierentehuis Vijfheerenlanden, 0345-650016.


Nieuw boek over Leerdam

leerdam • Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de historische vereniging Leerdam verschijnt op woensdag 28 oktober het boek ‘Leerdam uitgebreid, 140 jaar stadsuitbreiding’. Het is deel 20 in de Historische Reeks Leerdam.

Leerdam werd lange tijd omringd door een stadsmuur met daarin vier stadspoorten. Door bevolkingsgroei in de negentiende eeuw was er behoefte aan meer woonruimte. Iets dat door de begrenzing van de stadsmuren en grachten nauwelijks mogelijk was. Dat was de reden dat men begon met het afbreken van de poorten. De Schoonrewoerdse poort was de eerste in 1832. Daarna volgden de Veerpoort, Steigerpoort en tenslotte de Hoogpoort in 1869.

Aan het eind van de negentiende eeuw volgden ook de muren en grachten. Maar rond die tijd was er al een begin gemaakt met uitbreiding buiten de grachten. Er werden villa’s gebouwd in de huidige Spoorstraat door onder andere C.A. Jeekel (van de glasfabriek Jeekel, Mijnssen & Co.) en J.A. Burgers (van Varsseveld). Daarna volgen de wijken West, Oost, Noord en het industrieterrein.

Aan de hand van plattegronden uit verschillende jaren zijn de stadsuitbreidingen goed te volgen. In het boek staan vooral veel foto’s.

Het boek bevat 175 pagina’s. Leden van de historische vereniging betalen 24 euro, niet-leden 27,50 euro (exclusief verzendkosten). Het boek is te bestellen via ablom@blomleerdam.nl of via de winkel van de vereniging:

q www.historischeverenigingleerdam.nl