Landschapsvisie VHL

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden wil het groene karakter van de gemeente versterken. "Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om onze mooie gemeente goed achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen", staat in het plan van aanpak voor een nieuwe landschapsvisie.

Vijfheerenlanden is een gemeente in ontwikkeling met veel open ruimte, tussen de kernen, in een stedelijke omgeving van Utrecht. "Dit geeft ruimte voor ontwikkeling van Vijfheerenlanden in het perspectief van gezond, stedelijk leven."

Tevens kan Vijfheerenlanden mogelijk van betekenis zijn in de energieopgave van de steden in de omgeving. Het karakter van de gemeente, open landschap met mooie dorpen en historische steden, is een belangrijk gegeven in de verdere ontwikkeling van onze gemeente. Het grootste deel van deze open ruimte wordt van oudsher gebruikt en beheerd door de agrariërs. De landbouw is een belangrijke economische drager van het landelijke gebied. Naar verwachting zal de landbouw ook in de toekomst een grote rol blijven spelen in de Vijfheerenlanden.

Maar Nederland heeft wel te maken met verschillende opgaven die een grote impact op het landelijke gebied hebben. Hierbij wordt gedacht aan de opgaven op het gebied van woningbouw, economie, klimaatverandering, energietransitie, waterbeheer, bodemdaling, stikstofproblematiek en afname biodiversiteit. De opgaven kunnen volgens het college ook nieuwe kansen bieden voor (agrarische) bedrijven en omgeving. "Mits de opgaven slim gecombineerd worden en op een goede manier in het gebied worden gezet."


De geformuleerde doelstellingen hebben betrekking op een sterk, toekomstbestendige landbouw, een robuust en biodivers natuursysteem, een duurzaam watersysteem en een goede balans tussen de belangen in het gebied.

Voor het maken van een landschapsvisie en het beleid op duurzame energieopwekking is 40.000 euro gereserveerd. Vanuit dit budget wordt een bureau ingehuurd om de visie te schrijven. De landschapsvisie is ook onderdeel van het programma voor de regionale economie in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Het plan van aanpak voor de landschapsvisie is al in september opiniërend besproken in de raadscommissie RVE. De commissie drong er toen op aan om ook de recreatie erbij te betrekken.