CDA: meer inzet bij stoppen met roken

vijfheerenlanden • CDA-raadslid David Golverdingen wil van het college weten welke inzet er tot nu toe is gepleegd om te voorkomen dat jongeren gaan roken en hoe jongeren kunnen worden begeleid om te stoppen.

"Kinderen en jongeren hebben recht om in een rookvrije gemeente op te groeien. Welke methoden sluit goed aan bij de aanpak voor de doelgroep en welke werken en waar hebben jongeren juiste behoefte aan?" Golverdingen is benieuwd of er in de gemeente een ontmoedigingsbeleid wordt gevoerd. Ook wil hij weten of het college bereid is om in overleg met maatschappelijke partners zoals het jongerenwerk te onderzoeken of het mogelijk is meer inzet te plegen op effectieve stopprogramma's voor jongeren. "Bent u bereid in samenwerking met (bijvoorbeeld) het Trimbosinstituut, Rookvrijegeneratie, GGD en andere maatschappelijke partners onderzoek te doen naar effectieve begeleiding voor het stoppen met roken voor jongeren?." En: "Bent u bereid om in overleg met sportverenigingen en scholen te onderzoeken of het mogelijk is om rookvrijezones op de sportcomplexen en schoolpleinen in te richten?"

In oktober wordt elk jaar de campagne Stoptober gehouden.


Kwartiermaker voor HBO Gorinchem

gorinchem • De gemeenteraad van Gorinchem verleent aan de Stichting Hogeschool Gorinchem subsidie voor het aanstellen van een kwartiermaker. In het komende half jaar zal mede door zijn werk duidelijk worden of Gorinchem in september 2022 de eerste studenten kan verwelkomen.

Inmiddels is al bekend dat Erik Fledderus als kwartiermaker zal fungeren. Hij gaat met name werken aan de verbinding met partners uit het hoge onderwijs en met regionale initiatieven. Fledderus was tot voor kort directeur van SURF, een coöperatie voor ICT-innovatie in het hoger onderwijs. Naast zijn werkzaamheden als kwartiermaker voor SHOG, is Erik parttime hoogleraar aan de TU in Eindhoven. De afgelopen maanden heeft hij zich al ingewerkt en start hij onmiddellijk met zijn werk.

De kosten voor de kwartiermaker bedragen 45.500 euro, waarvan de gemeente 80 procent vergoedt. De overige 9.100 euro moet de Stichting zelf financieren. Hiervoor is met name een beroep gedaan op het regionale bedrijfsleven. Dankzij de steun van OvO, Tredion, Merford, Groeneveld Groep, Mens Retail & Vastgoed en Sommer Beheer is dit bedrag inmiddels binnen. Deze bedrijven en organisaties zijn met hun donatie voortaan 'Vrienden van Hogeschool Gorinchem' en een belangrijke steun voor de hogeschool in wording.