Omvang van 40 tot 50 hectare

Zonnepark op pauzegrond The Dutch

spijk • In een brief aan de gemeenteraad is het college voorzichtig optimistisch. "De verwachting is dat hier straks een goed bod ligt." Het bod zal in elk geval aansluiten bij de plannen die onlangs door de gemeenteraad zijn vastgesteld voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook gaat het college er vanuit dat de directe omgeving en ook de gemeente zelf er voordeel bij hebben.

Het zonnepark wordt ongeveer 30 tot 40 hectare groot, waarmee maar liefst 50 Megawatt aan duurzame energie kan worden opgewekt. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van 20.000 huishoudens. The Dutch wil profiteren van de zogenaamde Stimuleringsregeling Duurzame energietransitie. Daarvoor is het wel nodig dat er voor half december een subsidie-aanvraag de deur uitgaat. Als de SDE wordt gehonoreerd kan er vervolgens snel worden gebouwd.


De plek waar The Dutch het zonnepark wil bouwen ligt naast het terrein waar momenteel de vervuilde grond wordt gesaneerd. De werkzaamheden zijn na de zomer gestart en gaan in totaal nog zo'n acht jaar duren.


Pauzegrond

De gemeente West Betuwe is terughoudend met aanvragen voor zonneparken. De gemeenteraad heeft 30 september na een uitvoerige discussie ingestemd met het beleidskader zon. Daarbij is nadrukkelijk bepaald dat zonneparken niet worden gerealiseerd op landbouwgrond of op gronden met hoge landschappelijke waarde. Wel zijn zonneparken toegestaan op minder waardevolle gronden en op 'pauzegronden'. Dit zijn gronden op bijvoorbeeld een industrieterrein, waar de bestemming voorlopig niet op korte termijn kan worden gerealiseerd. Bij het geplande golfterrein tussen de Haarweg en de rijksweg is dat nadrukkelijk het geval. Door de vervuiling met de slakken is realisatie van het golfterrein voorlopig niet aan de orde.

De vergunning wordt verleend om het park 25 jaar te exploiteren. Het is overigens de vraag of die volle periode ook benut zal worden. Algemeen directeur Phil Helsby kan momenteel nog niet aangeven hoe lang The Dutch gebruik gaat maken van het zonnepark.


Gesprekken

The Dutch heeft inmiddels gesprekken gevoerd met direct omwonenden langs de Haarweg en de Spijksesteeg. In dat overleg kwam onder andere de inpassing van het park aan de orde. De direct omwonenden zullen als tegemoetkoming straks ook kunnen profiteren van goedkope groene stroom die wordt opgewekt door de panelen in het zonnepark. Het gaat om ongeveer 250.000 kWh per jaar. Het college voert nog gesprekken met The Dutch en met de lokale energiecoöperatie over de verdere invulling van het lokaal eigenaarschap. Ook heeft de gemeente met The Dutch gesproken over een omgevingsfonds, die ten goede zal komen aan de dorpsgemeenschap van Spijk. Algemeen directeur Phil Helsby noemt een bedrag van 125.000 euro per jaar.


Directeur Helsby geeft aan dat The Dutch behoorlijk wat imagoschade heeft opgelopen door de vervuiling van de grond. "Wij worden vaak gezien als boosdoener, terwijl het eigenlijk de aannemer is die hiervoor verantwoordelijk is." Helsby wil benadrukken dat The Dutch nog steeds een bijzonder bedrijf is in West Betuwe. "Hier ligt een uniek golfterrein, met veel oog voor de natuur."