'Het contact met nabestaanden heeft heel veel impact'

Politiek VHL praat over coronabeleid

vijfheerenlanden • “Helaas is er nu sprak van een tweede golf en zijn de verwachtingen niet dat er op korte termijn een goede oplossing voorhanden is”, schrijft hij in een opinievoorstel. “De gevolgen en maatregelen hebben grote impact op onze gemeente en ook op de wijze van besturen.” Vandaar dat Fröhlich als portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid in gesprek gaat met de plaatselijke politiek om verantwoording af te leggen voor de gang van zaken in de afgelopen maanden. Ook al omdat door de opschaling naar GRIP 4 – het hoogste regionale crisisniveau – de raad in een bijzondere positie is gekomen. “U heeft uw volksvertegenwoordigende rol niet op de gebruikelijke manier kunnen invullen”, constateert Fröhlich. Zodra de ‘Tijdelijke wet maatregelen COVID-19’ is ingesteld, vervalt de GRIP 14. “Ook in de nieuwe situatie zijn wij gehouden aanwijzingen van de minister uit te voeren en zo goed mogelijk regionaal samen te werken. Maar er komt waarschijnlijk wel meer speelruimte voor het lokale bestuur.”

Fröhlich schrijft aan de raad dat er vanuit de gemeente is geprobeerd zo goed mogelijk te communiceren met inwoners, bedrijven en instellingen. Naast berichten in de regionale kranten en op de gemeentelijke website maakte hij zelf ook gebruik van videoboodschappen. “Uit cijfers blijkt dat deze zeer goed bekeken en gewaardeerd werden. Daarnaast zijn sociale media als Facebook en Twitter ingezet. Mede daardoor ontstond een breed bereik.”


Persoonlijke contacten

Bovendien onderhield hij veel persoonlijke contacten met de inwoners. Door de bijzondere omstandigheden gebeurde dat meestal telefonisch. “In de beginperiode belde ik veel patiënten. Ook heb ik – als dat op prijs werd gesteld - contact gehad met nabestaanden van overledenen. Dit heeft op mijzelf een grote impact gehad. En het zorgde ervoor dat ik met nog meer nadruk heb opgeroepen de maatregelen op te volgen.” Fröhlich probeerde de raad – ook vooraf - zo goed mogelijk te informeren over de gang van zaken. De politici werden op de hoogte gehouden van inwoners die overleden door het virus, ze kregen de noodverordeningen onder ogen en werden geïnformeerd over bijzondere situaties en besluiten. Tot het takenpakket in deze crisistijd behoort ook dat Fröhlich dagelijks contact heeft met de directie van de GGD over het verloop van het aantal besmettingen en positief geteste personen. “Daarnaast word ik geïnformeerd over clusterbesmettingen en de bemoeienis van de GGD met de verzorgingshuizen.” Als de omstandigheden dat vereisten, werd die informatie ‘gedeeld’ met de raadsleden.

Volgens Fröhlich heeft de pandemie ook forse gevolgen voor de ambtelijke organisatie. “Onze interne organisatie heeft zich razendsnel ontwikkeld als crisisorganisatie”, schrijft hij. Dat geldt vooral voor de medewerkers die te maken hebben met zaken als vergunningen, toezicht, handhaving, openbare orde en veiligheid en communicatie. “We hebben geprobeerd de maatregelen iedere keer zo goed mogelijk uit te leggen aan horeca, detailhandel, scholen, kerken, dorpshuizen, sportverenigingen, andere organisaties en bedrijven en natuurlijk aan onze inwoners”, benadrukt Fröhlich. “De handhaving was en is gericht op het beëindigen van eventuele overtredingen en niet op het uitschrijven van boetes of sluitingen. Die strategie wordt zeer gewaardeerd.” Daarbij ontstond een goede samenwerking met de politie Midden-Nederland en het basisteam Lekpoort. Dat gold ook voor de contacten tussen de agenten en gemeentelijke boa’s. “Ondanks de beperkte capaciteit hebben wij de handhaving op een goede manier kunnen vormgeven”, schrijft de burgemeester die tegelijk aangeeft dat het onmogelijk is om op te treden in alle gevallen waarbij de noodverordening wordt overtreden.

In het overleg met de plaatselijke politiek wil Sjors Fröhlich donderdag onder meer van de raadsleden weten of ze de afgelopen maanden hun volksvertegenwoordigende en controlerende taak hebben kunnen uitvoeren. Ook is hij benieuwd of en hoe de aanpak in het vervolg van de crisis - of bij een herhaling - kan worden verbeterd.