• Miranda en Astrid, de foto is genomen voor 'coronatijd'.
• Miranda en Astrid, de foto is genomen voor 'coronatijd'. Foto: André Bijl

Project Amazing start met Kiddzclub

vianen • Project Amazing in Vianen gaat deze herfst van start met een Kiddzclub. Eens in de twee weken kunnen kinderen met een beperking in de leeftijd van zes tot twaalf jaar voor een gezellige avond terecht in het gebouw van de BOM.

“Er bestaat veel behoefte aan”, weten Astrid Doedens (53) en Miranda Baars (46) uit ervaring. “We zijn door diverse mensen benaderd of we naast de jongerengroep ook met een kinderclub willen beginnen.” Samen met Diana Wagenaar (49) trekken Astrid en Miranda als vrijwilligers de kar bij Project Amazing. Alle drie hebben ze een kind met beperking en alle drie raakten ze betrokken bij het project, nadat een soortgelijk initiatief in De Prenter stopte. “Amazing richt zich op een kwetsbare doelgroep: jongeren en kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking, zoals autisme, ADHD of het Syndroom van Down.”

Sinds een paar jaar vinden vrijwilligers en jongeren een gastvrij onthaal in het BOM-gebouw aan de Langeweg 6B, naast het complex van v.v. Brederodes. Daar komen de jongeren om de twee weken samen. “We hebben een vaste groep van ongeveer dertien jongeren, daarnaast is er een aantal dat onregelmatig komt. Ze komen uit Vianen en omgeving en variëren in leeftijd van dertien tot veertig jaar. Het leeftijdsverschil speelt nauwelijks een rol, omdat ze ongeveer hetzelfde niveau hebben. De ene week staat de Chillclub op het programma met chips en limonade, de tweede zaterdag organiseren we een Chillkroegavond met hapjes, snacks, fris en alcoholvrij bier. We kijken wat aanslaat. We proberen nieuwe dingen uit en nemen een paar maanden de tijd om te kijken of het bevalt. Als iets niet werkt, schrappen we dat weer.” Zo is een concept ontstaan waar de jongeren zich prettig bij voelen. “Ze spelen met hun PlayStation, draaien muziek, sjoelen, tafeltennissen, darten, knutselen of zijn actief achter de voetbaltafel. We hebben er geen omkijken naar, ze vermaken zich uitstekend. Daarnaast organiseren we knutselmiddagen en onlangs hadden we een spelletjesmiddag die werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd.”


Het project slaat zo aan dat het aantal avonden is opgevoerd. "Eerst kwamen we eens per maand samen, nu om de twee weken.” Naast de jongerenavonden zijn er contactmomenten voor ouders ontstaan. "We wisselen ervaringen uit en steken elkaar een hart onder de riem. Soms hoor je heftige verhalen. Het zijn avonden met een lach en een traan.” Deelname aan de kinder- en jongerenavonden kost twee euro per persoon. Opgave: info@projectamazing.nl.


q www.projectamazing.nl.