Nieuwe tentoonstelling Glasmuseum

leerdam • Fabrieksdirecteur P.M. Cochius (1874-1938) heeft een moeilijk te overschatten invloed gehad op het Nederlands en Leerdams glas.

Gedreven door hoogstaande idealen zocht Cochius contact met talrijke vooraanstaande architecten en gaf hen opdrachten om (gebruiks)glas te ontwerpen. Een inkijkje in hun correspondentie toont, met de bijbehorende objecten, hun zienswijzen en de problemen die soms ontstonden. De tentoonstelling is inmiddels te zien in het Nationaal Glasmuseum.
Cochius was een man met grote idealen en een onstuitbare drang zijn tijdgenoten te verheffen. Als fabrieksdirecteur deed hij dit door het tot stand laten komen van mooie producten. Door de samenwerking tussen kunstenaars en industrie hoopte hij een hoogwaardiger product te leveren. Vanuit zijn idealisme had hij tevens een soort ‘verheffingsideaal' dat de esthetisch verantwoorde gebruiksartikelen voor brede lagen van de bevolking bereikbaar waren. Dat dit bekende kunstenaars waren zorgde ook, zo hoopte Cochius, voor goed verkopende producten. Met het uitnodigen van K.P.C. de Bazel in 1915 zette hij een eerste stap in het moderniseren van het glaswerk. Na De Bazel volgden twee andere architecten: H.P. Berlage en Frank Lloyd Wright. De samenwerkingen hebben geresulteerd in een keur aan glaswerk. Een aantal bleken zeer geslaagde stukken, inmiddels zelfs designklassiekers, terwijl andere niet te realiseren waren of een lauwe ontvangst kregen. De serviezen en vazen van de architecten zijn hoogtepunten in het Leerdams glas maar werden nooit de gebruiksartikelen voor brede lagen van de bevolking.