• De lessen startten op Meester Vos in Hagestein.
• De lessen startten op Meester Vos in Hagestein.

Lessen over afleiding in het verkeer

hagestein • Het lesprogramma ‘Mobiel in de hand, fiets aan de kant’ is dinsdag 13 oktober van start gegaan op basisschool Meester Vos in Hagestein.

Zo’n 20 leerlingen deden mee aan dit lesprogramma dat in opdracht van de provincie Utrecht gegeven wordt aan groepen 7 en 8 van de basisschool en aan brugklassen. Daarnaast zijn bepaalde leermiddelen van dit programma ook buiten schoolverband beschikbaar zodat ook de omgeving van de leerlingen bereikt kan worden. In de lessen ervaren leerlingen dat ze echt geen twee dingen tegelijk kunnen doen, omdat de aandacht maar op één ding gericht kan zijn. Die ervaring vindt vervolgens zijn toepassing op de virtuele fietssimulator; fietsen en een mobiel telefoongebruik gaan inderdaad niet samen. Door middel van het samen maken en instuderen van een rap in het schoollokaal wordt deze ervaring nog eens opgeslagen in het geheugen van de leerlingen.

Sociale media gebruiken in het verkeer is levensgevaarlijk. Even snel een berichtje lezen of zelfs schrijven, betekent dat je het verkeer niet meer waarneemt en niet kan reageren op onverwachte situaties. Vanaf 1 juli 2019 is het voor fietsers wettelijk verboden om een mobiele telefoon in de hand te houden tijdens het fietsen. De jongeren van nu zijn opgegroeid met de smartphone en zijn de automobilisten van straks. Daarom is het extra belangrijk hen nu deze norm mee te geven. Het lesprogramma ‘Mobiel in de hand, fiets aan de kant' is hier door Traffic Skills speciaal voor ontwikkeld en past bij de landelijke MONO-campagne. Scholen in de provincie Utrecht die interesse hebben in deze lessen, kunnen contact opnemen met Josianw@gmail.com, 06-44123629.