Afbeelding

'Mantelzorgen is ook heel mooi'

vijfheerenlanden • In aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op 10 november verschijnen er de komende weken een aantal interviews met mantelzorgers. In deze uitgave een interview met mantelzorger Tugba (37). Zij staat al van kinds af aan familie bij met ingewikkelde zaken, formulieren en dagelijkse zorg.

“Gelukkig wonen we allemaal in Leerdam en is dat goed te regelen. Ik heb voor mijn grootvader gezorgd dat hij de juiste zorg kreeg. Hij had alzheimer en daar regelde ik alles voor. Ik had een goede band met hem en werkte toen niet, dus had er de tijd ook voor. Nu sta ik mijn ouders bij. Niet met zorg, want ze zijn allebei gelukkig nog gezond. Ik doe papierwerk en ga mee naar de huisarts, want zij spreken de taal niet zo goed. Dit deed ik als kind al.”

“In onze cultuur is het zorgen voor familie vanzelfsprekend,” legt Tugba uit. “Dat is niet altijd makkelijk, want mensen gaan er soms vanuit dat het erbij hoort. Dat kun je soms als teveel ervaren.” Mantelzorgen ervaart zij echter niet als belastend. “Mantelzorgen is ook heel mooi. Mijn opa bijvoorbeeld was altijd heel dankbaar. Hij ging ook voor mij bidden. Daardoor voelde je dat je iets voor hem betekende, dat je iets goeds gedaan had. Dat geeft veel voldoening.” Voor Tugba speelt het geloof een belangrijke rol. “In de Koran staat ‘wees goed voor jullie ouders’. De goede zorg voor de ouders is een sleutel tot het paradijs. Dat betekent ook dat als je ze met respect behandeld, dat wordt gezien als de weg naar succes. En dat voel je ook zo! Alles loopt gewoon beter. Mantelzorg is het geven en je ontvangt van Allah.”

Liefdadigheid in het algemeen is een van de basisprincipes van de Islam en dat komt in de opvoeding dus terug. Bij Tugba heeft het ook iets met haar persoonlijkheid te maken. Het helpen van mensen heeft haar nooit moeite gekost. “En bij mij is dat helpen, zorgen voor iemand. Mijn man is een handige klusser en die helpt familie op een andere manier.” Zo zet iedereen de eigen talenten in. Inmiddels zet Tugba haar talent in als individueel begeleider bij een zorginstelling. “Bij een dagbesteding voor licht verstandelijk beperkte jongeren neem ik een heleboel zaken over van de ouders van cliënten. Er moet vaak heel veel geregeld worden. Dingen die ik eigenlijk al vanaf mijn kindertijd voor mijn familie doe.”

Tugba probeert dit ook mee te geven aan haar zoon. “Hij hoeft mij niet te helpen, want ik spreek de taal goed en weet de weg. Maar ik vind het wel belangrijk dat hij leert dat je niet alleen voor jezelf zorgt, maar ook naar anderen omkijkt. Leert delen met anderen. Dat kan praktisch zijn, zoals het delen van eten, maar ook: iets betekenen voor een ander.”


Wil je ook jouw verhaal vertellen over mantelzorg? Of heb je ondersteuning nodig bij het mantelzorgen? Neem dan contact op met Mantelzorg VHL, onderdeel van Welzijn Vianen en SamenDoen. Je kunt bellen naar 0345-637363 of mailen naar info@mantelzorgvhl.nl.