• Groepjes christenen maken vrijdag een gebedswandeling door Leerdam.
• Groepjes christenen maken vrijdag een gebedswandeling door Leerdam. Foto: ingimage

Na 'corona' staat een grotere samenkomst op de agenda

‘We willen er zijn voor heel Leerdam'

leerdam • “Door de huidige omstandigheden beperken we ons tot groepjes van vier personen. Later hopen we voor alle belangstellenden een grotere bijeenkomst te houden.”

Robert Versteeg is een van de organisatoren van de kerkoverstijgende activiteit. “Het is niet belangrijk uit welke kerk of groepering de deelnemers komen. We gaan met elkaar God aanbidden. We wilden als gelovigen al veel langer een bijeenkomst organiseren. Zeker in deze tijd willen we er zijn voor alle Leerdammers, gelovig en niet gelovig.” Vandaar dat de initiatiefnemers een aanbiddingsdienst voorbereidden van ongeveer anderhalf uur met muziek, praise, gebed en korte overdenkingen.


“We wilden de bezoekers op die manier wat ‘meegeven’ van onze levensovertuiging. Zeker in deze tijd die beheerst wordt door corona vinden we dat heel belangrijk.” Aanvankelijk mikten de organisatoren op een grote bijeenkomst met een paar honderd ‘man’. “In de buitenlucht durfden we dat wel aan.” De recente ontwikkelingen zorgden voor een forse aanpassing van de plannen. “We vinden het onze roeping om de Heer te dienen en God te prijzen. Anderzijds voelen we ook onze verantwoordelijkheid naar de samenleving en willen we ons aan de regels houden.” Vandaar dat na overleg met de gemeente de openlucht samenkomst fors werd ingekrompen. Eerst tot een bijeenkomst van veertig personen op het terrein van Leerdam Sport. Na de persconferentie van vorige week werden de plannen opnieuw bijgesteld. “We houden ons aan de richtlijnen en delen ons op in groepjes van vier personen die zich verspreiden over Leerdam en in de wijken een gebedswandeling houden. We zijn buiten, houden voldoende afstand, dus de veiligheid is geen moment in gevaar. Op die manier houden we rekening met de mensen om ons heen.”


Het terugbrengen van het aantal aanwezigen zorgt er voor dat niet iedereen mee kan doen. “We benaderen kerken en groeperingen in Leerdam en vragen of ze een afvaardiging sturen. Met die kleinere groep kunnen we Gods Naam toch groot maken en iets betekenen voor Leerdam en haar inwoners. We kijken er naar uit om met gelovigen van verschillende achtergrond ons te verootmoedigen en God te aanbidden. We hebben veel te weinig contact met elkaar en draaien maar in ons eigen cirkeltje rond. Juist in deze tijd moeten we samenwerken om met elkaar iets te doen voor de stad.”

Het gaat de organisatoren aan het hart dat ze de activiteit zo fors moesten afschalen. "De omstandigheden laten ons jammer genoeg geen keus. Maar die grote bijeenkomst met pakweg 250 of 400 Leerdammers blijft hoog op ons verlanglijstje staan. Zodra het coronavirus weer onder controle is en de maatregelen worden versoepeld, zijn we vast van plan om alsnog zo'n samenkomst te houden.”