Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Corona-uitbraak Meesplein Leerdam bijna achter de rug

'Er worden weer praatjes gemaakt'

leerdam • Bestuurder Janneke Louisa: “De arts en wij zien dat er weer meer beweging is en dat er weer praatjes worden gemaakt op de huiskamer, we gaan er snel naar toe dat de zorg weer op de normale manier geleverd kan worden.”

Janneke Louisa wil ook stil staan bij de overleden bewoners en hun familie: “Wij leven mee met alle betrokken families en verwanten en wensen ze heel veel sterkte met dit zware verlies.” Er zijn de afgelopen periode, sinds de Corona uitbraak medio september, zeven bewoners als gevolg van Corona overleden. "In deze uitbraak van corona en het verloop ervan zien we veel parallellen met andere locaties in Nederland, waar een corona-uitbraak in deze hevigheid was of is, zowel in de tijd die is verstreken als in het aantal besmette en overleden bewoners die we hebben moeten betreuren."


In de eerste Corona periode voor de zomer heeft Present Meesplein niet te maken gehad met het virus, maar sloot het wel de deuren voor bezoek. Bestuurder Janneke Louisa: “Toen waren we voor de maatregel om het verpleeghuis te sluiten en ondersteunden we de keuze van de overheid daarin. Maar met de kennis van nu en de ervaring met zo’n maatregel, kiezen we heel bewust voor de kwaliteit van leven van onze bewoners en hun naasten. We hebben daarom directe familie of andere naasten in beschermende kleding als bezoeker toe gelaten.”


Bezoekregeling

Bestuurder Janneke Louisa benadrukt het belang van de bezoekregeling: “Wij vinden dat het gaat om de mens in zijn geheel en de mensen die wonen op Meesplein zitten in hun laatste levensfase. Dan gaat het er niet in de eerste plaats om de lengte van leven, maar om het contact met je naaste en de kwaliteit van leven. Daarom lieten wij vrijwel vanaf moment één, ondanks de grote Corona uitbraak die we doormaakten, verwanten toe.

Vanaf dag 1, medio september, is de besmetting volledig geweest op Meesplein. Bestuurder Janneke Louisa zegt hierover: “Het virus is waarschijnlijk door iemand binnen gebracht. Voor ons was de vraag minder interessant wie dat is geweest, want dit kun je niemand verwijten, maar wel hoe we de dagelijkse zorg voort konden zetten. In een paar dagen tijd viel tweederde van onze medewerkers uit door Corona. Dus ik hoop dat iedereen begrijpt dat vanaf dat moment niet alles op rolletjes verliep. De dagelijkse basiszorg is vanaf dat moment onze topprioriteit geweest.”

Janneke Louisa wil heel transparant zijn over de rol van de inspectie: “Wij hebben vanaf moment één van de uitbraak de inspectie betrokken en hen welkom geheten met ons mee te kijken en ons te wijzen op wat er in zo’n situatie écht op orde moet komen. Dat helpt ons en het team van Meesplein om focus aan te brengen in zo’n chaotische situatie.”


Inspectie

De inspectie heeft het verpleeghuis op 1 oktober bezocht. Daarbij zijn direct maatregelen meegegeven. Janneke Louisa: “Het was goed dat de IGJ helder was wat er moest gebeuren, om die reden hadden we ook contact met hen opgenomen. Wij waren tot de tanden toe gemotiveerd om dit op orde te krijgen in het belang van de bewoners op Meesplein."

Louisa zegt heel trots te zijn op hoe het team in moeilijke omstandigheden alles heeft gegeven om vanuit crisis in een week tijd snel de zaken op orde te krijgen en daar in is geslaagd. "Graag kijk ik als alles achter de rug is nog eens met de Inspectie hierop terug. We dienen immers hetzelfde belang.”