‘Vrijwilligers werven’

vijfheerenlanden • Op zoek naar bestuursleden, helpende handen of ondersteuners voor jouw organisatie of stichting? Soms kan het lastig zijn om de (juiste) mensen te vinden. Hoe werf je succesvol vrijwilligers? Tijdens de online workshop 'vrijwilligers werven', georganiseerd door Platform vrijwilligers Vijfheerenlanden (samenwerking vanuit SamenDoen en Vianenvoorelkaar.nl), gaan deelnemers aan de slag met het werven van vrijwilligers voor hun organisatie. Wie zijn dat eigenlijk? Wie zouden het nog meer kunnen zijn? Waar zijn ze te vinden? In deze workshop wordt er op een interactieve manier gewerkt met hoe vrijwilligers te werven, door samen aan de slag te gaan met wat er al werkt en wat verbeterd kan worden.

De workshop wordt op dinsdag 3 november vanaf 19:45 uur gegeven door de trainers Hilde Jongeling en Gerdien van der Wind. Aanmelden kan bij Simone Visser, info@vianenvoorelkaar.nl of Lenneke Manschot, lmanschot@samendoen.expert. Graag bij aanmelding naam, organisatie en postadres voor het workshopmateriaal vermelden. Na aanmelding krijgen deelnemers uiterlijk op de dag zelf een mail met daarin de deelnamelink.


Rustige uren in de Bibliotheek

vijfheerenlanden • De aangescherpte maatregelen in de Bibliotheek Lek & IJssel zorgen ervoor dat iedereen de Bibliotheek veilig kan blijven bezoeken. In alle vestigingen geldt dat het midden op de dag, tussen 12:00 en 14:00 uur, minder druk is. Iedereen die tot een kwetsbare groep behoort, vanwege leeftijd of gezondheid, is van harte welkom om juist in die uren de Bibliotheek te bezoeken.

Het is in alle vestigingen verplicht om een mondkapje te dragen. Ook geldt een registratieplicht voor iedereen die in de Bibliotheek komt werken, studeren of een activiteit bezoekt. Door het gebruik van mandjes wordt erop toegezien dat er nooit teveel mensen binnen zijn. Zo kan er 1,5 meter afstand gehouden worden en blijft het lezen, lenen en bezoeken van de Bibliotheek veilig voor iedereen.


Druiven beschermen

herwijnen • Hans van Burk uit Herwijnen heeft in de afgelopen dagen de druiven in de druivenwijngaard in Herwijnen voorzien van een beschermingslaagje. De druiven zijn inmiddels bijna goed om te oogsten. Van Burk heeft de trossen beschermd tegen onder andere wespen en de Suzuki fruitvlieg. Vooral deze laatste is een gevreesd insect in de teelt van zachtfruit. De Suzuki vlieg komt van oorsprong uit Azië en is slechts 2-3 mm groot. Een gewoon net helpt niet tegen de insecten, want daar kunnen de vliegen en de wespen doorheen. Vandaar dat er om iedere tros een fleece-netje is aangebracht. Een arbeidsintensief gebeuren. Vlak voor de oogst worden deze netten weer verwijderd. Mede door het aanbrengen van deze bijzondere beschermingslaag, belooft het een goede oogst te worden.


Getuigen gezocht

leerdam • De politie is op zoek naar getuigen van een poging tot inbraak in Leerdam. In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 oktober tussen 20:00 en 7:00 uur werd geprobeerd in te breken bij een woning aan de Meent. Wie iets gezien of gehoord heeft dat met de inbraakpoging te maken kan hebben of meer informatie heeft, kan contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.