• Op de Leidsche Hoeven is er veel te doen voor ouderen.
• Op de Leidsche Hoeven is er veel te doen voor ouderen.

Dagopvang op Leidsche Hoeven

tricht • Wittenbergzorg heeft haar plek waar dagbesteding wordt verzorgd onlangs uitgebreid met een wel heel bijzondere locatie: Natuurbeleving Leidsche Hoeven in Tricht.

Miranda Heikoop, manager Zorg aan Huis en Welzijn, heeft zich de afgelopen maanden bezig gehouden met het voortraject. "Samen met Leidsche Hoeven is uitgezocht hoe we gaan samenwerken en hoe we dat gaan opbouwen." Dagbesteding op zich is niet nieuw voor de zorginstelling, in Haaften is er namelijk al een voorziening waar ouderen worden opgevangen. "Dat is meer een traditionele dagopvang, de locatie in Tricht is een uitbreiding op ons aanbod. We merkten dat voor sommige mensen de komst naar Haaften een te grote stap was: dagopvang binnen de muren van een tehuis. We hopen door dagopvang bij de Leidsche Hoeven aan te bieden die drempel te verlagen." Mariëlle Verkroost, activiteitencoach bij Wittenbergzorg, vult aan: "Er is een heleboel te doen. Afgelopen week, de eerste officiële dag van de dagopvang op de Leidsche Hoeven, hebben we bijvoorbeeld stoofpeertjes geschild en gekookt, maar ook de potten hiervoor in orde gemaakt. Het leuke is dan dat die schillen weer naar de dieren gebracht kunnen worden. Er is hier altijd wat te doen."

Voor de Leidsche Hoeven is het werken met mensen die extra aandacht nodig hebben niet nieuw, vertelt Wilbert van der Meijden, voorzitter van Stichting Natuurbeleving Leidsche Hoeven. "We werken inmiddels ruim twee jaar samen met stichting Siloah. Wij faciliteren dat de zorg geleverd kan worden, creëren een veilige en fijne plek om zinvolle dagbesteding te bieden. Siloah zorgt verder zelf voor de zorgkant, de begeleiding en dergelijke. De samenwerking met Wittenbergzorg gaat op dezelfde manier. Cliënten kunnen overal terecht: helpen in de bakkerij bijvoorbeeld, maar ook werken in de tuin, de horeca of de houtzagerij, het kan allemaal. Bovendien hebben we sinds 1 oktober ook een zuivelafdeling waar bijvoorbeeld yoghurt gemaakt wordt. Dat is overigens ook het doel van Leidsche Hoeven: zelfvoorzienend zijn. Als cliënten hier bijvoorbeeld lunchen, is dat natuurlijk met producten van het eigen landgoed."

Wittenbergzorg start de dagopvang in Tricht kleinschalig op. "Het is nog even aftasten: wat kan er op deze locatie en hoe draait het allemaal? Op termijn willen we in aantal dagen uitbreiden, maar ook in groepsgrootte", vertelt Miranda. "Samen met cliënten wordt gezocht naar de dagbesteding die passend is. Zorgzwaarte speelt daarbij een rol, maar ook wat de cliënt zoekt en wat aansluit bij zijn of haar interesses. Overigens hebben ouderen die dagbesteding op de Leidsche Hoeven zouden willen doen, wel een indicatie nodig vanuit de gemeente."

Om de zorg zo optimaal te kunnen leveren, kunnen zowel Leidsche Hoeven als Wittenbergzorg zeker vrijwilligers gebruiken. Dat kunnen mensen zijn die in Tricht willen helpen, maar er zijn ook chauffeurs nodig die cliënten tussen Haaften en Tricht willen vervoeren.

Heeft u interesse of wilt u meer weten over dagbesteding bij Natuurbeleving Leidsche Hoeven in Tricht, neem dan contact op met de zorgadviseur van Wittenbergzorg: 0418-594977 of zap@wittenbergzorg.nl of met LeidscheHoeven: www.leidschehoeven.nl.