Budget wordt ook ingezet voor wijk- en dorpsgericht werken

Geld inwonersplannen breder ingezet

vijfheerenlanden • Het budget Inwonersinitiatieven is nu ruim 1,5 jaar beschikbaar voor initiatiefrijke inwoners. Dit gehele budget van 1 miljoen euro per jaar is echter gekoppeld aan de subsidieverordening en kan op geen andere wijze worden ingezet.

"Dit betekent dat we op dit moment alleen op subsidiebasis geld besteden aan wijk- en dorpsgericht werken", schrijft het college in het voorstel waar de raad zich de komende weken over moet buigen. "Inmiddels weten we dat onze inwonersinitiatieven goed lopen, maar dat het budget niet overeenkomst met de besteding en we geld overhouden. We zien ook dat er kansen gemist worden in de dorpen en wijken omdat we dit budget alleen als subsidie hebben gelabeld."

In het eerste halfjaar zijn 27 initiatieven gehonoreerd, drie afgekeurd, zes ingetrokken en zestien aanvragen zijn nog in behandeling. Het gaat om een totaal subsidiebedrag van ruim 137.000 euro. De kosten voor programmamanagement en andere kosten bedragen 130.000 euro. Het betekent dat er nog 773.000 euro op de plank ligt. Een fiks bedrag van 50.000 euro ging bijvoorbeeld naar het initiatief om heel Everdingen te voorzien van duurzame energie, zowel voor de verwarming van de huizen als voor elektriciteitsgebruik. De stichting Waterfront in Ameide/Tienhoven aan de Lek kreeg een bedrag van 31.650 euro voor het verbeteren van de uiterwaarden langs beide dorpen. Het initiatief in Lexmond om voedselverspilling tegen te gaan door hoogstamfruit te persen mocht een bedrag van 6000 euro tegemoet zien voor een persmachine. Een mooi voorbeeld was ook het initiatief SOEB, waarbij een team van vrijwilligers soep rondbracht bij kwetsbare mensen in heel Vijfheerenlanden. Ook zijn er kleinere bedragen uitgegeven voor voor onder andere het organiseren van markten in wijk De Hagen om de sociale samenhang in de wijk te stimuleren of om het onkruid te verwijderen bij de boomvakken in de Merenborch in Vianen.


Breder

Volgens het college is wijk- en dorpsgericht werken breder dan alleen inwonersinitiatieven. "Projecten of wensen vanuit de wijk waar de gemeente aan zet is om de leefbaarheid te bevorderen valt nu buiten het budget. Denk aan het opknappen van een dorpshuis, het met de buurt ontwikkelen van een wijkaanpak of het opstarten van een participatietraject." Wijk- en dorpsgericht werken is volgens het college een breed begrip. "Bij de meeste dingen die we doen als gemeente zijn inwoners betrokken of heeft het invloed op hun leefomgeving. We moeten er voor waken dat dit budget ingezet wordt om tekorten op projecten op te lossen." Om dit te voorkomen zal een aantal basisprincipes worden opgesteld.

De huidige regels voor inwonersinitiatieven zijn nu vooral toegespitst op fysieke en sociale initiatieven. Deze worden nu uitgebreid met cultuurinitiatieven. Hieronder vallen ook initiatieven die nu nog vaak vanuit het cultuurfonds worden gefinancierd.