• Arthur den Besten ontfermt zich over een van de vluchtelingetjes in kamp Moria.
• Arthur den Besten ontfermt zich over een van de vluchtelingetjes in kamp Moria. Foto: Aangeleverd

Buiten slapen om Moria te sponsoren

leerbroek • Leerbroekse gezinnen brengen de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 oktober buiten door en hopen zo geld op te halen voor de vluchtelingen op Lesbos.

Voor Mirjam den Besten (46) en Hanneke van Deelen (41) was het na de brand - die in september vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos trof - duidelijk: ‘we moeten wat doen’. Beide gezinnen raakten betrokken bij de schrijnende situatie van de circa 13.000 vluchtelingen, nadat hun zoons en echtgenoot Arthur den Besten het kamp bezochten om de helpende hand te bieden. “Na de brand is er een tentenkamp uit de grond gestampt waar veel vluchtelingen uit Moria een nieuw onderdak vonden. Maar de situatie blijft schrijnend. Het heeft daar flink geregend en de tenten staan midden in het water. Bovendien zijn de sanitaire voorzieningen slecht. Er zijn 345 toiletten, een derde daarvan is onbruikbaar. Douches zijn er niet. Mannen en kinderen nemen een duik in zee, vrouwen doen dat niet zo makkelijk. We hoorden schrijnende verhalen van een vrouw die net bevallen was. Met haar baby van een dag of tien lag ze langs de kant van de weg. Hulp was er niet. Zo triest, mensonwaardig gewoon.” Begin dit jaar constateerde Mirjam den Besten soortgelijke omstandigheden in een vluchtelingenkamp in het Franse Duinkerke. “Met een busje en twee auto’s zijn we er met ons gezin naar toe gereden om spullen uit te delen: kleding, schoenen, knuffels en meer van die dingen. Als je ziet hoe blij ze daarmee waren.”

De motivatie van Mirjam en Hanneke zit nog een tandje dieper. "God vraagt van ons dat we onze handen uitstrekken en hulp bieden. Dit komt op ons pad. Dan kun je toch je hoofd niet omdraaien en doen of er niets aan de hand is. Daarom steken we de handen uit de mouwen.” Samen bedachten ze de sponsoractie ‘Moria in as'. Hun gezinnen doen mee. "Ze moeten wel”, lachen beiden. Schoonzussen, een buurvrouw en een paar vriendinnen sloten aan, zodat er op meerdere locaties in Leerbroek buiten wordt geslapen. Het oorspronkelijke idee was om de nacht gezamenlijk door te brengen op het parkeerplaatsje naast de pastorietuin, de aangescherpte coronaregels maken dat onmogelijk. Vandaar dat nu gekozen wordt voor de eigen tuin of het pad naast de woning. "Rond half tien gaat het ‘licht' uit en we hopen tot een uur of zeven te slapen. We proberen de situatie van het vluchtelingenkamp na te bootsen. We slapen niet in een tent, maar gewoon in de open lucht. We liggen op een pallet of een stukje karton. Misschien maken we een vuurtje, dat doen ze in Moria ook.”


De sponsoractie wordt georganiseerd in samenwerking met ‘Christian Refugee Relief'. De bijdrage kan worden overgemaakt naar NL74 RABO 0306 6331 83 t.n.v. Christian Refugee Relief o.v.v. Moria in as, actie Leerbroek. Nadere informatie: 06-12604826 (Mirjam) of 06-43489766 (Hanneke).