• Vrijheid vieren op Slot Loevestein.
• Vrijheid vieren op Slot Loevestein. Foto: Kim Balster

‘75 of toch 400 jaar vrijheid’

poederoijen • Loevestein is 662 jaar oud en wie zo oud is, heeft veel verhalen te vertellen.

Gewapend met verhalen en fakkels nemen de Loevestein gidsen bezoekers tijdens de herfstvakantie mee in het thema ’75 jaar of al 400 jaar vrijheid’.

Er wordt stil gestaan bij 75 jaar vrijheid en het 75-jarige bestaan van de VN. De Verenigde Naties werden in 1945 opgericht en bestaan nu 75 jaar. Eigenlijk begon het allemaal op Loevestein. 400 jaar geleden zat de beroemde gevangene Hugo de Groot daar opgesloten in de Staatsgevangenis. Hij stond voor vrede en vrijheid en zijn erfgoed is de basis van het gedachtengoed van de Verenigde Naties. De boodschap van vrede, vrijheid en recht wordt op Loevestein doorgeven door verhalen te vertellen, waarbij soms wat ingewikkelde onderwerpen op een toegankelijke manier gedeeld worden. Naast de verhalen gebeurt dat met een extra symbool deze herfstvakantie: vuur. De brandende fakkel is ook een symbool het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De fakkel symboliseert het doorgeven van de geschiedenis, de warmte die de boodschap kan geven, het herdenken van de geschiedenis en het vieren van de vrijheid die we vandaag de dag kennen. De gidsen vertellen dagelijks twee keer. Na het verhaal is er voor de allerkleinsten een kleurplaat, de oudere kinderen krijgen een doe-opdracht mee. Tijdens deze vakantie is, zonder meerprijs, ook de nieuwe, tijdelijke tentoonstelling 'Cultuur onder vuur' te bezoeken op Loevestein.

Wegens de corona-maatregelen is het nodig vooraf online een entreebewijs én een tijdsblok ticket te reserveren, ook voor museumkaarthouders.


q www.slotloevestein.nl/tickets