Te hard over de Emmalaan

In 'Het Kontakt' van 7 oktober stond een artikel 'Te hard over de Emmalaan' waar ik heel graag op in wil gaan. Inderdaad, er wordt op dat stuk tussen de Graafschap en de Diefdijk harder gereden dan de toegestane 50 km/uur, ook door mij. Laat men zich nu eens afvragen hoe het komt, dat zo goed als niemand zich hier aan de maximumsnelheid houdt en maar liefst 75% van alle automobilisten tussen 50 en 70 kilometer per uur rijdt. Is dat roekeloos onnadenkend gedrag? Welnee, de weg is kaarsrecht, er zijn geen zijwegen, er zijn geen fietsers, niets staat een iets hogere snelheid in de weg.
Het knelpunt zit niet bij de rijders, maar bij het feit dat de snelheidsverplichting hier niet klopt. In het verleden, het zal tot rond 1990 geweest zijn, begon de bebouwde kom van Leerdam bij de Graafschap en zo hoort het in feite ook. Inderdaad is daar toen een keer een ongeluk gebeurd en heeft de gemeente de bebouwde kom opgeschoven naar de Diefdijk, maar dat is gewoon te rigoureus. Daarom stel ik voor om de bebouwde kom niet bovenaan bij de Diefdijk te laten beginnen, maar 'onderaan', op veilige afstand vóór de Graafschap. Op de rest van het weggedeelte zou je eventueel ook nog max. 60 of 70 kunnen invoeren.
Dat er nu sprake zou zijn van een 'enorme overlast', die 'onhoudbaar groot' zou zijn geworden, wil er bij mij niet in. Op de rest van de Emmalaan is heel wat meer ergernis te verduren.

Onno de Vries, Leerdam


Kamstra op CUlijst Kamerverkiezingen

vijfheerenlanden • Tirtsa Kamstra uit Vianen is één van de kandidaten op de ChristenUnie lijst voor de Tweede Kamer-verkiezingen in maart 2021. Kamstra staat op plek 36 en vertegenwoordigt als kandidaat de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Ze is wethouder jeugd, onderwijs, sport en bibliotheken in de gemeente Vijfheerenlanden. Fractievoorzitter Dico Baars: “Tirtsa kennen we als een iemand die zich met hart en ziel inzet voor mensen. In het bijzonder zet zij zich als wethouder in voor jonge mensen. Ze boekte recent resultaat met een duurzaam en ambitieus huisvestingsplan voor het onderwijs.” Hij vervolgt: “Daarnaast maakt ze zich sterk voor een visie op opgroeien in Vijfheerenlanden. Ik ben blij dat mensen uit onze streek kunnen stemmen op een herkenbare kandidaat uit de regio.”