• Het gaat Tine Peels en Berry Verwijmeren aan het hart dat ze nu niks kunnen organiseren.
• Het gaat Tine Peels en Berry Verwijmeren aan het hart dat ze nu niks kunnen organiseren. Foto: Mimi van Rossem

Wijkraad kiest voor duidelijkheid, geen activiteiten tot januari

'Wanneer gaan we weer boetseren?'

leerdam • Maar er zijn uitzonderingen. Door het hele land zijn er clubs die niet alleen één keer per jaar tijdens de Week van Eenzaamheid iets voor mensen doen, maar net zoals de actieve Wijkraad Noord/ Ter Leede iedere week of iedere maand iets organiseren om eenzaamheid onder de mensen te doorbreken.

"Maar helaas, dit jaar liggen door de uitbraak van corona al onze activiteiten stil. Ook de schilderlessen die door Hilda Boon worden georganiseerd en onze ritjes met de bus", vertelt wijkraadsecretaris Berry Verwijmeren. Wijkraadvoorzitter Tine Peels vult aan dat zij de afgelopen week nog met Kees Schetters, directeur van het Huis ter Leede, hebben gesproken over het doorgaan van de activiteiten. Maar gezamenlijk is besloten tot 1 januari geen openbare activiteiten te houden.


Peels: "De wijkraad werkt heel nauw samen met het Huis ter Leede en mag altijd gebruik maken van de faciliteiten in het huis. Maar omdat daar juist de meest kwetsbare ouderen wonen, kunnen activiteiten waarbij mensen uit de hele wijk welkom zijn op dit moment niet doorgaan."

Zo organiseerde de wijkraad tot begin maart iedere eerste woensdag van de maand de Open Eettafel waaraan iedere keer ruim tachtig mensen in alle leeftijden deelnamen. Daarnaast waren er schilderworkshops, spelletjesmiddagen en was er boetseren en knutselen voor de kinderen uit de wijk. Ook maakten leden van de wijkraad geregeld met ouderen een busritje door de omgeving.


Geen risico

Wat betekent dit nu voor de ouderen, die echt naar deze leuke ontmoetingsactiviteiten uitkeken? "Veel", merkt Peels op. "Mensen keken er iedere keer weer naar uit om samen te eten en veel bij te praten. We worden nu heel vaak op straat aangesproken met de vraag wanneer we weer iets organiseren. Er zijn zelfs door de mensen uit de wijk de mooiste ideeën ingediend om de activiteiten door te kunnen laten gaan. Van alles bedenken de mensen wat voor activiteiten er wel mogelijk zijn, want zij willen graag weer bij elkaar zijn. Maar het gaat echt niet. Het is wel hartverwarmend dat mensen zo met ons meedenken. Toch gaat gezondheid gaat voor alles. We kunnen en mogen geen risico’s lopen. Wel hebben we nog overwogen of we geen high tea in de tuin van het Huis konden houden, maar zelfs dit leverde problemen op. Misschien wel iets voor volgend jaar."

Verwijmeren vult aan: “We mogen geen activiteiten met meer dan dertig mensen organiseren. Moeten we dan bij de deur zeggen: 'jij mag er wel in en jij niet'? Dat kan niet. Of bij voorinschrijving, ook zoiets. Dat werkt toch helemaal niet. Dan kun je beter duidelijk zijn en helemaal niets organiseren."


Kleinschalig

Dat deze beslissing beide wijkraadsleden erg aan het hart gaat is tijdens het gesprek zeer duidelijk. Verwijmeren: "Ik ga nog wel iedere woensdagmorgen met ouderen wandelen, dat is een buitengebeuren dus dat kan wel."

Verwijmeren heeft nog wel een opmerking richting de gemeente Vijfheerenlanden. Hij vindt aandacht voor eenzaamheid zeer belangrijk en hoopt dat de gemeente zich in gaat zetten voor kleinschalige projecten, in plaats van de grote beleidsmatige projecten, om de eenzaamheid te doorbreken. “Ik weet zeker dat er veel kleinschalige projecten zijn waarbij mensen elkaar ontmoeten. Laat de gemeente hier aandacht voor hebben in plaats van grote projecten opstarten die nauwelijks werken. Ook weet ik uit de gesprekken met mensen in de wijk dat onze projecten er toe hebben bijgedragen dat mensen ondanks de corona elkaar zijn blijven ontmoeten, dus dat zij toch aanspraak en aandacht hebben. Ik vind het zeer belangrijk dat de gemeente dit soort projecten ondersteunt."


Mimi van Rossem