• Maria Willems in de kerkuilenkamer.
• Maria Willems in de kerkuilenkamer. Foto: Levien Vermeer

Kerkuilen maken plaats voor vergadertijgers bij Maria

'Het mooiste plekje van Nederland'

leerdam • Voordat Covid-19 uitbrak waren Maria Willems (59) en haar partner Willy Cornelissen (62), samen met hun uitwonende kinderen, ontwerper Rosa en stedenbouwkundige Thom, druk bezig met plannen maken. Sinds 1990 wonen ze in een boerderij aan de Diefdijk in Leerdam. "Het mooiste plekje van Nederland," glundert Maria.

Hij is projectmanager bij de provincie Zuid-Holland, zij had een natuurvoedingswinkel in Culemborg. Maria vertelt: "Ik wilde andere mensen op ons erf verwelkomen, en hen ook laten genieten van de rust, het groen, de vogels, en de ondergaande zon. Toen ik mijn winkel in 2018 heb verkocht, kon ik dit idee van een kleinschalige natuurcamping en vergaderfaciliteit fulltime oppakken.”


Het werd een familieproject. "Willy is het creatieve brein en onze dochter Rosa de binnenhuisarchitecte. Onze zoon Thom hielp op ontwerpvlak, en ik ben verbindende factor en straks de gastvrouw en kokkin."


Kerkuilen

Buurman Leo Hogenelst voerde het project uit. "Hij is aannemer en heeft de gedeeltelijke sloop en herbouw naar onze wensen in een half jaar gerealiseerd. Ook heeft hij spiegels gemaakt voor de nieuwe badkamer van de natuurcamping, van de twee stalraampjes waardoorheen het kerkuilenpaartje dat in de schuur woonde, altijd naar hun nest vloog,” vertelt ze.


De Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden zorgde voor een nieuwe behuizing. "De uilen zijn vanuit de Hoge Schuur naar de kapschuur er tegenover verhuisd. Gelukkig voelen ze zich daar ook thuis", zegt Maria opgelucht.


Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van BijMaria: "We hebben vijftig zonnepanelen en twee warmtepompen geïnstalleerd. Bovendien is veel materiaal van de oude schuur hergebruikt, zoals oude balken, dakbeschot en pannen."


In de sfeervolle vergaderruimte staan een piano, grote planten en glaskunst. Er hangt een beamer en er is Wi-Fi. Maria zegt: "Behalve vergaderen, kunnen mensen hier ook terecht voor workshops en feestjes. In deze corona-tijd kunnen we de helft van het normale aantal mensen onderbrengen, dat betekent twintig in theateropstelling en tien in blok- of carré-opstelling."


Niets moet, alleen genieten

Op en rond het erf is plaats voor zes tenten, inclusief de te huren 'De Waard' tent, en één camper. Het kampeerseizoen loopt van begin mei tot begin oktober, maar de Pipowagen is het hele jaar door te huur.


Maria merkt op: "De huurders kunnen desgewenst de keuken in de hoge schuur als gebruiksruimte benutten, waar ze uiteraard ook hun eigen potje mogen koken. Dat geldt eveneens voor de campergasten."


De ruime woonkeuken is goed geoutilleerd met een inductieplaat, oven, kookgerei, servies, glazen en bestek. Maria kookt zelf heel graag, dat wil ze dan ook voor haar gasten doen. "Maar wel vegetarisch en zoveel mogelijk met lokale ingrediënten", benadrukt ze. "Het lijkt me voor de gasten echt leuk om mee te maken wat er zo vanuit de tuin op hun bord belandt."


Naast de schuur is een terras met kruidentuin gepland. "Dat wordt de Theetuin”, zegt Maria trots. De openstelling is aan het seizoen gekoppeld. "Ik zet een bord aan de weg als het terras open is, maar wanneer we kampeerders hebben, of een flink vergadergezelschap, dan is de theetuin voor externe bezoekers gesloten."


Haar motto: "Niets moet, alleen genieten."


Meer informatie:


q www.bijmaria.com


Levien Vermeer