• Roy en Esmay in 'Soedah laat maar'.
• Roy en Esmay in 'Soedah laat maar'. Foto: aangeleverd

'Soedah laat maar' in Stadspodium GO

leerdam • In Stadspodium GO in Leerdam speelt op zaterdag 10 oktober om 19:30 en 21:15 uur de voorstelling ‘Soedah, laat maar’ van meesterverteller Roy Grünewald en zangeres Esmay Usmany.

Juist in deze tijd is het Indische thema zeer actueel. Nog steeds kennen weinigen de geschiedenis en het lot van de Indische Nederlanders vanaf het moment dat 75 jaar geleden Indonesië de onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting dacht men dat er vrede zou komen, maar er brak een periode aan van ongekende wreedheden, de bersiap. Uiteindelijk leidde dat tot het gedwongen vertrek van 350.000 Indo’s naar Nederland. Een koud land dat niet op hun komst zat te wachten en zelf de wonden likte van de Duitse bezetting. Indo’s werden opgevangen in contract pensions. Ze moesten wennen aan het klimaat, het Hollandse eten en het gevoel dat ze ‘te veel’ waren. Daarom zwegen ze over hun trauma’s. Uit schaamte, maar ook om de Hollanders daar niet mee lastig te vallen. Ondertussen probeerden ze hun nakomelingen zó op te voeden dat ze een eigen weg konden vinden in de Nederlandse samenleving.

Roy Grünewald en zangeres Esmay Usmany zijn Indo’s van de tweede en derde generatie. In hun voorstelling geven zij een beeld van wat dat ‘Indisch zijn’ is tegenwoordig. Waar hun (groot)ouders zwegen, willen zij die verhalen over hun roots juist vertellen voordat die verdwijnen in de nevelen van de geschiedenis. Verhalen en gevoelige liedjes over heimwee en verlangen. Maar er werd ook gelachen om rare gewoontes over en weer, of over liefdesrelaties die niet begrepen werden. En natuurlijk ging het altijd over eten, maar waarom?