• Frank Straatman en Carel Konings bij ‘Ik en mijn mening’.
• Frank Straatman en Carel Konings bij ‘Ik en mijn mening’. Foto: William Hoogteyling

‘Vliegende’ kunstwerken Lek en Linge

culemborg • CultuurProfielSchool Lek en Linge in Culemborg is twee grote ‘luchtkunstwerken’ rijker, afkomstig uit de expositie Vliegend Vrij.

Het zes meter lange ‘Ik en mijn mening’ van Frank Straatman komt te hangen in de hal van het brugklasgebouw, het vier meter tellende ‘Stranger’ van Paul Vendel en Sandra de Wolf krijgt een prominente plek in de vwo-locatie. “De kunstwerken zijn een absolute verrijking voor onze schoolgebouwen en onze leerlingen,” zegt een ‘superblije’ directeur-bestuurder Carel Konings. “Want kunst roept emoties op en vergroot de creativiteit. Het is ontzettend belangrijk.” Het begon met een mailtje aan de school, dat Konings overigens vrij laat onder ogen kreeg. Of Lek en Linge interesse had in de ‘Schommelende Barbara’, een van de kunstwerken uit de ‘luchtkunstexpositie’ Vliegend Vrij die afgelopen maanden was te zien in de Grote of Barbarakerk. “Dat stuk bleek al weg, een andere school had eerder gereageerd,” vertelt Konings. "Toen ik liet blijken dat ik het jammer vond, nodigde organisator Rieks Hoogenkamp me uit diezelfde middag naar de kerk te komen.”

Bij het zien van de bijzondere luchtkunst hoefde Konings niet lang na te denken: hij bestelde twee kunstwerken. De twee schoollocaties krijgen volgens Konings ‘prachtige kunst die de ruimtes verrijken’. En dat niet alleen, benadrukt hij: "Kunst helpt leerlingen conceptueel en creatief te denken. Want het begint met goed kijken en waarnemen. Dat zijn vaardigheden die later altijd van pas komen, welke richting je ook kiest. Van kunst kun je veel leren.” Afgesproken is dat de makers een beschrijving van hun kunstwerken leveren die leerlingen uitnodigt om in gesprek te gaan.