• Leerlingen staken van alles op over duurzaamheid en techniek.
• Leerlingen staken van alles op over duurzaamheid en techniek.

Les op een aansprekende manier

Alles over duurzaamheid en techniek

herwijnen • 550 VMBO en HAVO leerlingen van de Lingeborgh in Geldermalsen volgden duurzaamheid en techniekonderwijs op het GeoFort in Herwijnen, dankzij Windpark Deil.

Zowel GeoFort als de eigenaren van Windpark Deil, Betuwewind, Eurus Energy en Pure Energie vinden het belangrijk dat leerlingen op een aansprekende manier in aanraking komen met techniek en met duurzaamheidsvraagstukken. Daartoe hebben ze samen lesprogramma’s ontwikkeld.


Leerlingen gingen op het fort aan de slag om de beste plek te bepalen voor zonnepanelen, via een spel komen ze zo in aanraking met sensoren. Uiteindelijk lukte het de leerlingen om op een kampvuur vegetarische worstjes te braden.


Via Platform Techniek Rivierenland zijn de Opleidingsbedrijven Geldermalsen voor Bouw, Schilderen, Metaal en Installatiewerk betrokken om hun bijdrage te leveren. Dit maakte de inhoud van het programma afwisselend en rijk aan ervaringen.


Energietransitiespel

Vanuit het ministerie van Economische Zaken is subsidie verleend aan GeoFort en Games for Health om een energietransitiespel te ontwikkelen. De leerlingen testten dit spel en kwamen met waardevolle feedback. Het kan namelijk altijd leuker en beter.


Voor de vmbo basis en kader-leerlingen zijn praktische lesmodules ontwikkeld, waarbij ze met milieuvriendelijke verf teamschilderijen maken met duurzame thema’s en bankjes met tegelmozaïek beplakken. Ook maakten ze hun eigen smartphone-houder met daarbij uitleg over een solarpowerbank voor duurzaam opladen. Daarnaast kregen zij een workshop over het isoleren van huizen, waarna de leerlingen met bamboostokken een stevige constructie moesten bouwen.


Aikido

De organisatie Wij Techniek verzorgde een hele bijzonder workshop, waarbij techniek werd gekoppeld aan Aikido. De stelling was dat je goed bewegende robots beter kunt ontwikkelen als je de bewegingen van mens en dier perfect begrijpt.


Door zelf een aantal aikido technieken te leren, worden leerlingen nieuwsgierig naar de robotica.

Betuwewind heeft samen met partners de nieuwe windmolens langs de A15 bij knooppunt Deil weten te realiseren.


De 900 energieke leden besteden de winst om duurzame initiatieven in de regio te ondersteunen, zoals deze techniekweek die van 28 september tot en met 2 oktober werd gehouden op het GeoFort in Herwijnen.


q www.geofort.nl