Ruimtelijk kwaliteitsbeleid

vijfheerenlanden • Iedereen vindt een mooie omgeving belangrijk. Ook de gemeente Vijfheerenlanden vindt het van belang dat de openbare ruimte zo aantrekkelijk mogelijk is en blijft. Daarvoor heeft de gemeente verschillende mogelijkheden. Eén daarvan is het opstellen van ruimtelijk kwaliteitsbeleid. De gemeenteraad heeft op 1 oktober het concept ruimtelijk kwaliteitsbeleid vastgesteld. Het beleid ligt vanaf 8 oktober gedurende zes weken voor een ieder ter inzage op de stadhuizen in de gemeente Vijfheerenlanden en er kunnen zienswijzen worden ingediend.

Wanneer iemand zijn pand (ver)bouwt kan dit van invloed zijn op hoe de openbare ruimte wordt beleefd. Onder andere materiaal of kleurgebruik of reclame-uitingen hebben hier invloed op. Het ruimtelijk kwaliteitsbeleid is opgesteld vanuit de gedachte dat kwaliteitstoezicht op toegepaste materialen en vormgeving bijdraagt aan de charme van de leefomgeving. Wanneer een vergunning moet worden aangevraagd voor (ver)bouwplannen is een beoordeling van de ruimtelijke kwaliteit een van de onderdelen.

De gemeente Vijfheerenlanden kent een lange geschiedenis die zich openbaart in het landschap en de verschillende steden, dorpen en kleine kernen. De kwaliteit van deze verschillende gebieden wil de gemeente zoveel als mogelijk recht doen. Met dat doel is het ruimtelijk kwaliteitsbeleid opgesteld. Er zijn verschillende gebieden aangemerkt, ieder met eigen kenmerken en kwaliteiten. Zoals het landelijk gebied, de dorpslinten en de beschermde gezichten Vianen, Ameide en Oosterwijk.

Voor specifieke vragen over ruimtelijke kwaliteit is er een speciaal e-mailadres beschikbaar: rkbeleid@vijfheerenlanden.nl