VHL Lokaal dient motie van treurnis niet in

meerkerk • De fractie van VHL Lokaal heeft de in juli aangekondigde motie van treurnis over de gang van zaken in de Leerdamse nieuwbouwwijk Broekgraaf afgelopen donderdag niet ingediend. Wel constateerde fractieleider Wim van Dijk dat de controlefunctie van de raad destijds geweld is aangedaan.

VHL Lokaal kondigde tijdens de raadsvergadering van 16 juli een motie van treurnis aan, omdat het college volgens de fractie bij de werkzaamheden in Broekgraaf onzorgvuldig zou zijn omgesprongen met de vergunningverlening en heeft gehandeld in strijd met de voorschriften van de Wet Natuurbescherming. De fractie stelde destijds in de motie vast dat daardoor de werkzaamheden zijn gestaakt en er ernstige schade is toegebracht aan flora en fauna. De motie van treurnis werd in de laatste vergadering voor het zomerreces niet ingediend vanwege het late tijdstip waarop deze aan de orde kwam. Een raadsmeerderheid steunde een ordevoorstel van CU-voorman Dico Baars om de motie door te schuiven naar de eerstvolgende raadsvergadering. Dit tot groot ongenoegen van VHL Lokaal-leider Wim van Dijk, terwijl ook andere raadsleden hun verbazing uitspraken over de gang van zaken.

Afgelopen donderdag stelde Van Dijk vast dat zijn fractie de motie destijds niet zonder reden wilde indienen. “Door de handelwijze van B&W zijn er zaken fout gegaan, waardoor de werkzaamheden werden stilgelegd. Door deze maatregelen zijn verenigingen en particulieren gedupeerd. Als dan de meerderheid van de raad en haar voorzitter de motie niet willen behandelen, om welke drogreden dan ook, kunnen we niet anders constateren dan dat de controlefunctie van de raad geweld is aangedaan. Dat is betreurenswaardig.”

Hij liet weten dat VHL Lokaal nog steeds vierkant achter de motie staat. “Maar de behandeling zou nu een schijnvertoning worden.” Dit omdat de kou in Broekgraaf inmiddels uit de lucht is en de werkzaamheden vorige maand werden hervat. De overige fracties onthielden zich van commentaar.