Raad vraagt aandacht voor starterswoningen

vijfheerenlanden • Politiek Vijfheerenlanden gaat binnenkort in commissieverband spreken over de bouw van starterswoningen in de gemeente.

“Want dat is een urgent probleem”, constateerde SGP-raadslid Kees Vermaat donderdag tijdens de raadsvergadering. Ook CDA-er Ridvan Elmaci en VHL Lokaal-voorman Wim van Dijk vroegen aandacht voor deze kwestie, terwijl de ChristenUnie schriftelijke vragen over dit onderwerp stelde.

De fracties wezen onder meer op de toegenomen wachttijden voor starters in de gemeente en een brief van jongeren uit Ameide die benadrukken dat het voor starters niet meevalt in de eigen gemeente een woning te kopen. De jongeren wijzen er op dat in bouwprojecten die in Ameide in het recente verleden werden gerealiseerd of voor de nabije toekomst op de agenda staan – zoals op het terrein van de voormalige meelfabriek – er geen woningen worden gebouwd die geschikt zijn voor starters.

“Daarnaast is er een groot tekort aan huurwoningen. De verwachting is dat dit tekort de komende jaren verder oploopt en dat vooral jongeren hiervan de dupe zijn. Wij willen graag in dit mooie dorp blijven wonen, dichtbij vrienden en familie. Maar de enige plek waar dat kan is bij onze ouders.”

De jongeren voelen zich daarom bijna gedwongen om uit hun dorp te vertrekken wat op termijn leidt tot vergrijzing en gevolgen heeft voor de leefbaarheid van de kern. “Daarom is het belangrijk dat de gemeente zich inzet voor betaalbare woningen voor starters”, aldus de hartenkreet van de briefschrijvers.