Te hard over Emmalaan

leerdam • Uit snelheidsmetingen op de Emmalaan Leerdam tussen Graafschap en Diefdijk blijkt dat slechts 1,5% zich houdt zich aan de maximum snelheid van 50 kilometer uur. Dat blijkt uit een radarmeting die tussen 1 september en 14 oktober 2019 is door het bureau Sweco is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Vijfheerenlanden.

Het overgrote deel van de automobilisten overschrijdt de maximum snelheid: 31,7 procent rijdt tussen de 50 en 60 kilometer per uur, 43,3 procent tussen de 60 en 70 kilometer per uur, 19,2 procent tussen de 70 en 80 kilometer per uur en zo'n 4 procent zelfs harder dan 80 kilometer per uur. De gemiddelde snelheid is ongeveer 64 kilometer per uur.


Overlast

Een bewoner van de Graafschap heeft de resultaten van de meting na lang zeuren bij de gemeente in handen gekregen. "Mijn ergste vermoedens zijn helaas bevestigd. Er wordt massaal en veel te hard gereden in het oostelijk gedeelte tussen Graafschap en Diefdijk. Dit leidt tot enorme overlast en ergernis bij de buurtbewoners."


Westelijk deel

Volgens de Graafschap-bewoner is er sprake van een rare situatie. "Want er wordt al tijden aan het westelijk gedeelte van de Emmalaan gewerkt om de verkeersveiligheid te verhogen. Voor zeer veel geld en met voortdurende vertragingen, terwijl bij het oostelijk gedeelte de snelheden veel hoger liggen en daar wordt categorisch niks aan gedaan. De overlast is onhoudbaar groot geworden en er kan elk moment een ernstig ongeluk gebeuren."


Kortgeleden zijn de bomenrijen aan weerszijden van de Emmalaan gekapt en is het asfalt vernieuwd.


"Hierdoor is recentelijk een situatie ontstaan die nog veel meer uitnodigt tot hard rijden", aldus de bewoner.