• Kees Broekhof, Mar-Jan van Galen (teamleider Helicon MBO Geldermalsen).
• Kees Broekhof, Mar-Jan van Galen (teamleider Helicon MBO Geldermalsen).

Meer lees- en leerplezier

regio • Taalexpert Kees Broekhof gaf donderdag 1 oktober een lezing voor docenten op Helicon MBO Geldermalsen waarin hij vertelde waarom lezen zo belangrijk is en hoe je als docent lezen vakoverstijgend in kunt zetten op het MBO.

Helicon MBO Geldermalsen wil taalontwikkeling bij studenten stimuleren door hen meer leesplezier bij te brengen. In samenwerking met Bibliotheek Rivierenland wordt het project ‘De Proeftuin’ geïntegreerd in de eerste klas van de opleiding Dier. Tijdens de presentatie van Kees Broekhof aan Helicon docenten kwam duidelijk naar voren dat wie meer leest, beter is in taal.

De Proeftuin, een project van Bibliotheek Rivierenland, stimuleert taalontwikkeling bij mbo-studenten. De Bibliotheek selecteerde Helicon MBO Geldermalsen als enige MBO-school in regio Rivierenland om dit project te integreren omdat Helicon veel aandacht besteed aan lezen. Leescoach Adrie Vroon van de Bibliotheek voerde bij eerstejaars Helicon Dier-studenten een 0-meting uit wat betreft lezen en hun leesplezier. Vroon: “Studenten geven zelf al aan dat ze bepaald boek willen lezen, geweldig om te zien!.” Aan het einde van de Proeftuinperiode wordt de meting herhaald zodat zichtbaar wordt of het leesplezier bij de studenten ook daadwerkelijk is toegenomen. Helicon stelt een leesplan op welke wordt geïntegreerd in het reguliere schoolprogramma. Voor het project wordt op school een stimulerende leesplek ingericht en zal onder andere een verhalenwedstrijd worden uitgezet waarbij studenten individueel aan de slag gaan met een eigen verhaal.