Raad West Betuwe 'buitenspel gezet'

west betuwe • Een meerderheid van de gemeenteraad West Betuwe voelt zich volledig buitenspel gezet bij de afspraken die deze zomer zijn gemaakt over de aanpak van de sanering van de verontreinigde grond op het golfterrein in Spijk. “Hoe bestaat het?, het kan niet waar zijn”, zo reageerde Hans Daudeij van coalitiepartij Dorpsbelangen.

Op één van haar laatste werkdagen liet wethouder Jacoline Hartman (Leefbaar Lokaal Belang) via een persbericht weten dat er op dinsdag 14 juli overeenstemming was bereikt met eigenaar The Dutch en aannemer Sent One. In een zogenaamde handhavingsovereenkomst werden afspraken over de saneringsoperatie in Spijk vastgelegd. Er was toch gekozen voor de omstreden 'inpak'-methode. Een week eerder had een meerderheid in de gemeenteraad via een motie nog aangedrongen om de verontreinigde LD-staalslakken definitief te laten verwijderen. Naast oppositiepartijen GroenLinks, D66, Verenigd West Betuwe hadden ook Dorpsbelangen, ChristenUnie en de nieuwe coalitiepartners VVD en PvdA voor de motie gestemd.

Dorpsbelangen, VVD, GroenLinks, D66 en Verenigd West Betuwe waren vorige week dinsdag boos dat de motie zo achteloos terzijde was geschoven. Het ergste was nog dat de fracties het besluit uit de krant hadden moeten vernemen. Er is eind juli nog wel een risicoanalyse gemaakt door het bureau Royal Hashkoning DHV, die tot de conclusie kwam dat inpakken van de slakken milieutechnisch een duurzame oplossing biedt. Maar dat rapport was eigenlijk mosterd na de maaltijd. "Weggegooid geld", zo oordeelde Daudeij. Er is volgens hem volledig voorbij gegaan aan het belangrijkste punt uit de motie. Namelijk het punt waarin gevraagd werd of er gezien de stand van de techniek alternatieve varianten zijn die qua kosten, duurzaamheid, veiligheid en effectiviteit toepasbaar zijn.

De kritiek richtte zich met name op de rol burgemeester Servaas Stoop, die binnen het college inmiddels verantwoordelijk is voor dit hoofdpijn-dossier. Maar hij had als voorzitter van de raad ook garant moeten staan dat moties serieus worden afgedaan. Stoop herhaalde nogmaals dat ook wethouder Hartman tijdens het debat op 7 juli al had benadrukt dat het college bevoegd gezag is bij dit onderwerp en dus niet de gemeenteraad. “Er was geen juridische ruimte om een ander tijdpad te bewandelen.” Stoop gaf toe dat het qua communicatie richting de raad veel beter, zorgvuldiger en punctueler had gekund.