Carillon keert terug op Leerdams Reilinghplein

meerkerk • Het vergde een half uurtje politiek gekissebis, maar toen was duidelijk dat het carillon op het Reilinghplein in Leerdam na een onderhoudsbeurt gewoon weer terugkomt.

Het klokkenspel is toe aan een opknapbeurt. Die kost zo’n 37.000 euro, bovendien is er 1.000 euro nodig voor jaarlijks onderhoud. Afgelopen zomer hielden B&W een enquête om te peilen of de inwoners er prijs op stelden het klokkenspel te behouden. VHL Lokaal en SGP waren het er niet mee eens dat zo’n onderzoekje de toekomst van ‘cultureel Leerdams erfgoed’ zou bepalen en timmerden voor de vergadering van 16 juli een motie in elkaar, waarin het college werd gevraagd met een plan te komen om de kosten te betalen. De motie kwam die avond niet aan de orde en werd doorgeschoven. Inmiddels is de uitslag van de enquête bekend. Bijna 500 inwoners reageerden op de vragen, drie kwart daarvan liet weten dat men het carillon terug wil op het plein.

Afgelopen donderdag dienden VHL Lokaal en SGP met tweeënhalve maand vertraging hun motie in. “Het is een geschenk van de bevolking bij het afscheid van burgemeester Den Hollander. Het is het enige carillon in ons land dat zo bekostigd is”, betoogde John van der Velden (VHL Lokaal). Ter ondersteuning van de motie wees hij op de uitslag van de enquête. SGP-er Evert Geluk was het roerend met hem eens: “Mensen hebben ervoor gespaard, daar moeten we niet lichtvaardig mee omgaan. Het carillon hoort bij Leerdam.” CDA-er Henk van Nieuwenhuijzen was tegen de motie. Hij wees erop dat het carillon niet voldoet aan de criteria voor cultureel erfgoed. Ook vond hij het vreemd dat de indieners van de motie eerst niet wilden dat de toekomst van het carillon af zou hangen van de enquête, maar de uitslag achteraf wel als argument gebruikten. “Beetje zure reactie”, oordeelde SGP-er Geluk. Diverse fracties vonden de motie overbodig, omdat ze de indruk hadden dat het college toch al van plan was het carillon te behouden. “Maar we hebben geen voorstel gezien, we willen zekerheid”, zei Van der Velden. Toen wethouder Christa Hendriksen de toezegging deed dat het klokkenspel gerenoveerd en wel terugkeert op het Reilinghplein trokken VHL Lokaal en SGP hun motie in.