Inspraakreactie tegen komst radarstation

herwijnen/west betuwe • Het college komt deze week -mede namens de gemeenteraad- met een inspraakreactie op het voorontwerp inpassingsplan voor de realisering van een radarstation in Herwijnen.

Het is een extra steuntje in de rug voor bewonerscomité Radar Nee.

Er waren woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering twee moties ingediend, waarin om zo'n inspraakreactie werd verzocht. In de motie van CDA, ChristenUnie en GroenLinks werd nog eens benadrukt dat college, raad en inwoners zij aan zij staan in het afwijzen van het radarstation. Het is een herbevestiging van een uitspraak van de gemeenteraad Lingewaal in 2018, die een wijziging van het bestemmingsplan afwees.

De effecten op de lange termijn van dit type radar zijn volgens de indieners van de motie nog niet duidelijk. Ook wordt gevreesd voor de gezondheid van de inwoners van Herwijnen. "De focus bij Defensie zou moeten liggen op zoek te gaan naar een locatie die voldoet aan de ruimtelijke voorwaarden. Financiële overwegingen of tijdsargumenten mogen daarbij geen rol spelen."

Fractievoorzitter Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang kwam met een eigen motie. Ze verzocht daarin zowel om een inspraakreactie van de raad als van het college. Het was volgens Van Kuilenburg niet de bedoeling dat haar fractie met een eigen motie zou komen. Maar ze had kennelijk geen vertrouwen in de intenties van het huidige college. Ze verwees daarbij naar uitspraken van wethouder die in een tv-uitzending had gezegd dat de gemeente 'met de rug tegen de muur stond'." Volgens de wethouder bekende die uitspraak enkel en alleen dat de gemeente geen machtsmiddelen meer heeft om een ander besluit af te dwingen.


Alle partijen vonden het van groot belang dat de gemeente eensgezindheid zou uitstralen. De burgemeester verzocht de indieners daarop om hun moties in te trekken. Dat gebeurde.