Drie leden opgestapt na kritiek op voorzitter Esther Doeland

Tweespalt in adviesraad West Betuwe

west betuwe • De directe aanleiding voor de onvrede is het chaotisch verloop van een vergadering waarin werd gesproken over het advies richting de gemeente inzake een nieuwe verordening over de werkwijze van de adviesraad.

De aanwezige leden van de adviesraad kregen -in aanwezigheid van een beleidsmedewerker- naar eigen zeggen geen gelegenheid om het concept artikel voor artikel te bespreken. "Er bleven veel vragen en onduidelijkheden liggen", schrijft raadslid Peter van der Ree in zijn ontslagbrief. De leden voelden zich niet gesteund door hun eigen voorzitter. Ondanks de kritische opmerkingen werd door de secretaris van de adviesraad toch een positief advies uitgebracht aan de gemeente. De boze leden riepen daarop een nieuwe vergadering bijeen en formuleerden een nieuw en een veel scherper herzien advies. Voor die vergadering waren de voorzitter en secretaris wel uitgenodigd, maar niet aanwezig..

Volgens voorzitter Esther Doeland is de advisering van de verordening echter het resultaat van een zorgvuldig doorlopen proces. "Met waar nodig een ambtelijke ondersteuning. Een proces en structuur uit het in 2018 uitgebrachte rapport en de adviezen van het externe bureau Movisie."


Vrijwilligersvergoeding

Ook het slepende conflict rondom de (vrijwilligers)vergoeding was voor de adviesraadsleden aanleiding om hun ontslag in te dienen. Ze wilden dat de vergoeding die ze krijgen voor hun werkzaamheden nadrukkelijk werd benoemd als een vrijwilligersvergoeding, met de nadruk op 'vrijwilligers'. Zoals dat volgens hen ook keurig in de oude verordening van de gemeente Lingewaal stond geformuleerd. Dat het gaat om een vrijwilligersvergoeding is heel belangrijk voor leden van de adviesraad. Want een vrijwilligersvergoeding hoeft tot een bedrag van 1700 euro per jaar niet te worden opgegeven bij de belastingaangifte.

In een reactie op het advies schrijft de gemeente dat het opnemen van de term 'vrijwilligersvergoeding' in strijd is met wet- en regelgeving. "De gemeente mag niet bepalen om wat voor soort vergoeding het gaat. Dit is een bevoegdheid van de belastingdienst." Adviesraadslid Martine Verbeek begrijpt daar helemaal niks van. "Het kan niet zo zijn dat vrijwilligers in de problemen komen wanneer ze ineens voor hun vrijwilligerswerk een inkomen ontvangen dat belastbaar is bij de Belastingdienst en problemen geeft in hoogte van toeslagen. De fiscaal vrijgestelde vrijwilligersvergoeding is juist in het leven geroepen om dit goed te reageren." Er wordt over het onderwerp nog wel een advies gevraagd bij de belastingdienst.


Amendement

ChristenUnie, Dorpsbelangen en PvdA dienden vorige week woensdag tijdens de raadsvergadering een amendement in om de zinsnede uit de nieuwe verordening te schrappen waarin staat dat de leden een vergoeding krijgen op basis van een presentielijst. "Het is voorstelbaar dat leden van de ASD in een bepaalde maand wel degelijk actief zijn geweest voor deze raad, maar desondanks niet in de gelegenheid zijn om een vergadering bij te wonen. Bijvoorbeeld vanwege ziekte", schrijven de indieners in een toelichting. Het amendement werd met 15 stemmen voor en 11 stemmen tegen aangenomen. Naast de indieners stemden ook Verenigd West Betuwe, D66 en GroenLinks voor. Leefbaar Lokaal Belang, SGP, CDA en VVD stemden tegen.