• Roland beklom drie keer de Mont Ventoux.
• Roland beklom drie keer de Mont Ventoux.

Roland is nu 'Malloot van de Ventoux'

leerdam • Roland van Nisselrooij uit Leerdam beklom vorig jaar voor het eerst met de racefiets de Mont Ventoux had beklommen. Maar toen was hij er zeker nog niet klaar mee. Het idee ontstond om dit jaar de berg vanuit alle drie de kanten te beklimmen en geld in te zamelen voor onderzoek naar lymfeklierkanker.

Een tocht van 137 kilometer en met 4400 hoogtemeters op een dag. Roland koos er niet zomaar voor om met de zware tocht geld in te zamelen voor onder zoek naar lymfeklierkanker. "Ik heb voor dit doel gekozen omdat ik zelf inmiddels 25 jaar genezen ben van lymfeklierkanker. Daarnaast zou ik met deze beklimming mezelf 'Cinglé du Ventoux', Malloot van de Ventoux, mogen gaan noemen. Zoals de lokale bevolking zegt: je hoeft niet gek te zijn om de berg te beklimmen, maar je bent wel gek als je het nogmaals doet."

In januari startte Roland met trainen op de weg en een personal training in de sportschool. Daarnaast begon toen ook de zoektocht naar sponsoren en donateurs. Of de Mont Ventoux werkelijk beklommen zou worden, was nog even spannend, omdat Roland enkele weken voor de klim betrokken raakte bij een aanrijding. "Dankzij de snelle service van Tweewielercentrum Den Breejen werd op zeer korte termijn alsnog een nieuwe fiets afgeleverd."

Eind augustus was het zover. De tocht was lang niet altijd makkelijk, zo is ook te lezen in het verslag dat Roland maakte. Zo was het vooral koud en mistig tijdens de eerste klim, de afdaling was voor het gevoel van Roland bijna onverantwoord. Maar toch gaat hij, na een kop koffie, een tweede keer naar boven. "Ik heb inmiddels wel een hekel gekregen aan Mevrouw Ventoux. Juist omdat ze me in de eerste beklimming zo te grazen heeft genomen. Maar ze gaat niet winnen van mij." De tweede klim verloopt iets soepeler, maar dan moet Roland natuurlijk nog een derde keer de berg op. Een taaie klim, maar Roland bijt zich erdoorheen. "De wind steekt weer op en de zonkracht neemt af. Mevrouw Ventoux probeert me nog een keer van de top weg te houden. Nog 3 kilometer. Mooi niet. Ik ga winnen!"

Roland, nu officieel 'Malloot van de Ventoux', heeft zijn fietstocht niet voor niets volbracht. "Met behulp van de vele donateurs en in het bijzonder Tweewielercentrum Den Breejen, Healthcenter de Schildkamp, De Koppelhoeve en Van Es Sportprijzen heb ik tot nu toe een mooi bedrag van bijna 1600 euro opgehaald." Doneren kan nog steeds via www.lymph-co.com/actie/roland-van-nisselrooij. Ook staat er nog een spinningmarathon op stapel, die is namelijk uitgesteld tot het moment dat de regels van het RIVM het toelaten.