• Het bestuur had graag het jubileumjaar gevierd, maar het wordt een afscheid.
• Het bestuur had graag het jubileumjaar gevierd, maar het wordt een afscheid. Foto: Mimi van Rossem

75-jarige buurtvereniging ten onder aan gevolgen coronacrisis

'Wat hebben we het leuk gehad'

leerdam • Wat een mooi jubileumjaar had moeten worden is voor het bestuur van de buurtvereniging Groen van Prinstererstraat in wijk West uitgemond in een triest jaar met afscheid nemen. Hoe graag had het bestuur, bestaande uit Riek van den Berg, Dik Vos, Lian Blommers, Greet Peelen en Wil Kemkes dit jaar leuke activiteiten georganiseerd om te vieren dat de vereniging 75 jaar bestaat. Maar helaas door allerlei oorzaken waaronder te weinig vrijwilligers, en door het uitbreken van het coronavirus waardoor alle inkomsten wegvielen, heeft het bestuur de zware beslissing moeten nemen te stoppen.

Secretaris Wil Kemkes vertelt zeer geëmotioneerd wat dit voor hen betekent. “Wat hadden we graag in mei, toen we officieel 75 jaar, bestonden met onze leden een groot feest gevierd, maar door corona hebben we dit moeten afblazen. We hadden toen besloten de festiviteiten vanwege dit bijzonder jubileumjaar te verschuiven naar het najaar. Maar in plaats van uitnodigingen voor een feest te versturen hebben we nu al onze leden een brief moeten sturen waarin we uitleggen waarom we besloten hebben nu te stoppen. Waarom? We hebben in onze laatste jaarvergadering al aangegeven dat als er geen nieuwe vrijwilligers bij zouden komen, wij dan volgend jaar zouden stoppen. Dus daar wilden wij langzaamaan naar toe werken. Voorop stond dat wij nog een keertje een groot ledenfeest zouden organiseren waarop alle jubilarissen gehuldigd zouden worden. Daarnaast moesten gesprekken worden gevoerd met Kleurrijk Wonen omdat het wijkpaviljoen wel ons eigen bezit is, maar op de grond van hen staat. Maar alles liep anders. Door de corona, het wegvallen van onze inkomsten (het wijkpaviljoen kon namelijk niet worden verhuurd) en de vaste lasten die wel doorliepen, hadden we al snel geen geld op de bank meer om dit in stand te houden. We hebben nog geprobeerd van de gemeente geld te krijgen, maar ons verzoek werd afgewezen.”


Omdat de financiële zorgen te groot werden en de bestuursleden slapeloze nachten hadden over de hele situatie, is er versneld met Kleurrijk Wonen contact opgenomen om te praten over hoe het nu verder moet. Omdat de grond waarop het wijkpaviljoen staat van Kleurrijk Wonen is mocht en kon de buurtvereniging het gebouw niet verkopen.


Kleurrijk Wonen directeur Tjapko van Dalen heeft grote waardering voor de grote inzet van het bestuur en alles wat zij in de wijk voor hun huurders hebben gedaan dus bood hij aan om alles over te nemen. Ook verzorgt Kleurrijk Wonen de sloop van het pand. Verder zegde Van Dalen toe het bestuur te helpen, zodat zij op gepaste wijze afscheid kunnen nemen van hun leden en de laatste jubilarissen kunnen huldigen. Wil: “Als we iemand dankbaar zijn dan is het Kleurrijk Wonen wel. Het was een moeilijk gesprek, waarbij veel traantjes vielen, maar zij kwamen zelf met het aanbod alles over te nemen en het gebouw te slopen. Wij hoeven het wijkpaviljoen alleen maar leeg te maken.”


Opgericht

Op 10 mei 1945 hebben de dames Van Ingen, Boudewijn, Brouwer en de heren Baars, de Boef, Goedegebuur, toenmalige bewoners van de ‘Rooie Pannenbuurt’, naar aanleiding van de bevrijdingsfeesten de buurtvereniging opgericht. Johan Cozijnsen heeft het langst de rol van voorzitter vervuld. Wie in de Rooie Pannenbuurt woonde, kon lid worden. Er werden door de jaren heen heel veel kinderactiviteiten georganiseerd met als hoogtepunten de jaarlijks kampeerweekendjes met de kinderen, het paaseieren zoeken, de Koninginnedagfeesten en de jaarlijkse feestavond voor de leden.


Wil merkt lachend op: “Toen maakte iedereen nog veel werk van hun uiterlijk. De dames gingen allemaal naar de kapper en iedereen had nieuwe kleren aan. Echt een feest dus.”

Voorzitster Riek van den Berg vertelt over de kampeerweekenden het volgende: "Wat hebben we een leuke tijd gehad en wat hebben we veel met elkaar gelachen. Alles wat pubers willen uithalen, werd uitgehaald. Na zo'n weekend waren we echt gesloopt. We moesten er niet alleen voor zorgen dat alles verliep, maar kookten ook het Groen van Prinsterermenu, bestaande uit sperzieboontjes, gekookte aardappeltjes en een gehaktbal. En daar werd van gesmuld joh! Net zoals van de pannenkoeken die ook ieder jaar op het menu stonden en door ons zelf werden gebakken."


Wil vult aan: “In het begin werden de feestavonden in de Glashof gehouden, later bij wijkvereniging West End. In 1997 hebben wij het wijkpaviljoen gebouwd en zijn de feesten hierin gehouden. Het wijkpaviljoen werd voor van alles gebruikt. Kerkdiensten, de Green Street Line Dancers, kaartavonden, bingoavonden, als vergaderruimte voor gemeente of huurdersorganisatie, de wandelvereniging Prins Bernard, teveel om op te noemen. Zij moeten nu op zoek naar een andere ruimte." Tot slot benadrukken de bestuursleden nogmaals hoe dankbaar zij Kleurrijk Wonen zijn voor hun hulp.


Mimi van Rossem